ZMOS vyzvalo poslancov nepodporiť návrhy noviel, ktoré znížia príjmy samospráv
02 | 07 | 2019 I TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby na septembrovej schôdzi parlamentu nepodporili poslanecký návrh zákona, ktorým sa má zvýšiť nezdaniteľná časť základu dane.


Na zákonodarcov sa združenie obrátilo po rokovaní Rady ZMOS (1.7.), na ktorom zástupcovia miest a obcí opätovne vyjadrili zásadný nesúhlas so znižovaním príjmov samospráv pri súčasnom povinnom zvyšovaní ich výdavkov.

"Ak by novela zákona o dani z príjmov prešla a od januára 2020 by sa zvýšila odpočítateľná položka, došlo by v rokoch 2020-2022 k ďalšiemu reálnemu úbytku vlastných príjmov miest a obcí o približne 110 až 115 miliónov eur,“ ozrejmil hovorca združenia Michal Kaliňák.

Správa štátnych hmotných rezerv vypísala tender na bezpečnostnú službu
Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) hľadá firmu, ktorá jej poskytne bezpečnostné služby. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR


Z dôvodov negatívneho finančného dosahu na samosprávy žiada ZMOS poslancov, aby nepodporili ani návrh zákona o sociálnych službách v časti povinného financovania neštátnych poskytovateľov sociálnych služieb z rozpočtov miest a obcí.

Združenie upozorňuje, že ustanovenia zmien o povinnom financovaní boli zaradené do návrhu zákona až na rokovaní vlády SR, bez jeho prerokovania v pripomienkovom konaní a Hospodárskej a sociálnej rade SR.

"Uvedenými legislatívnymi návrhmi sa zásadne a ničím neodôvodnene zasahuje do finančnej stability a financovania samospráv v rozpore s dohodnutými princípmi," tlmočil názor združenia Kaliňák. "Už v priebehu roku 2018 a začiatkom roku 2019 pritom boli prijaté legislatívne opatrenia, ktoré znížili príjmy miestnych samospráv v objeme asi 30 miliónov eur,“ pripomenul.

Beblavý minulý rok predbehol v oficiálnych zárobkoch Fica. Poznáme aj príjmy ďalších poslancov
Títo politici sú snáď všetkým známi. Teraz uverejnili výšku ich miezd za minulý rok, koľko si privyrobili pomimo svojej funkcie a čo tvorí ich majetok. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | Marek Molnár


ZMOS odmieta tvrdenia o tom, že mestá a obce majú neprimeraný prebytok zdrojov vo svojich rozpočtoch, ktorý je možné použiť na iné účely, a z ktorého môžu vykrývať znížený výnos a zároveň aj zvýšené zákonné výdavky. Naopak upozorňuje, že bežné výdavky samospráv sa v súvislosti so zvýšením povinností vyplývajúcich z prijatej legislatívy zvýšia oproti roku 2018 o vyše 300 miliónov eur.

"Rada ZMOS týmto deklaruje, že mestá a obce v prípade prijatia návrhov zmien nebudú schopné naplniť vlastné priority a rozpočtové ciele a zhoršenie ich rozpočtového hospodárenia bude mať výrazný negatívny dopad na hospodárenie celého okruhu verejných financií,“ zdôraznil Kaliňák, ktorý pripomenul, že argumenty ZMOS-u akceptovala aj Rada rozpočtovej zodpovednosti.

Komentár Romana Suchého: Harabin odhodil masku, ide do politického zápasu ako urazený slon v porceláne
Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin naďalej vajatá o politických ambíciách s jeho vyhláseniami a neistými odpoveďami. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | Roman Suchý


Podľa návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý predložili poslanci koaličného Mosta-Híd, by sa nezdaniteľná časť základu dane mala od roku 2020 zvýšiť z 19,2-násobku na 21-násobok sumy platného životného minima.

Navrhované opatrenie je súčasťou koaličného sociálneho balíčka. Cieľom tohto opatrenia je podľa poslancov zvýšiť životnú úroveň pracujúcich, práve na to má poslúžiť zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane.

Podľa návrhu novely zákona o sociálnych službách z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR majú mať neverejní poskytovatelia sociálnych služieb k dispozícii viac finančných prostriedkov.

Zmeniť sa má spôsob výpočtu výšky finančného príspevku na prevádzku poskytovanej sociálnej služby. To bude mať negatívny vplyv na rozpočty miest, obcí a vyšších územných celkov.

Trump iba blufoval, Spojené štáty sa báli zaútočiť na Irán, tvrdí iránsky zákonodarca
Mojtaba Zonne, predseda národnej komisie pre bezpečnosť a zahraničnú politiku iránskeho parlamentu, vyvrátil nedávne tvrdenie amerického prezidenta, že zabránil vojenskému úderu na Irán len 10 minút pred spustením útoku. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | František Németh