ZDRAVIE: Interaktívny web prinesie dáta o onkologických ochoreniach
02 | 07 | 2019 I TASR

Informovať o onkologických ochoreniach na Slovensku v interaktívnej podobe bude od utorka webová podstránka Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). TASR o tom informovala PR špecialistka NCZI Diana Dúhová.


Dáta Národného onkologického registra (NOR) SR môžu využívať nielen pacientske organizácie, ale aj odborná a laická verejnosť. Získať tak môžu prehľad o epidemiologickej situácii onkologických ochorení na Slovensku.

"Každý, kto bude mať záujem, si bude môcť vyhľadať výskyt a vývoj novodiagnostikovaných onkologických ochorení na Slovensku, odhad a medzinárodné porovnanie," uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

POZOR VAROVANIE: Toto mäso z Kauflandu nejedzte, môžu v ňom byť plasty
Kaufland informuje o stiahnutí produktu z predaja. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019


Ako ďalej priblížil, ide o pilotnú prevádzku. Rozsah ponúkaných informácií tak nie je konečný, národné centrum ho plánuje postupne a v krátkom čase rozširovať "Na jeseň NCZI predstaví na webe prvýkrát prognózu vývoja onkologických ochorení až do roku 2025," dodal Blaškovitš.

Nová webová podstránka je podľa NCZI interaktívnym nástrojom, ktorý poskytuje vizualizáciu výstupných údajov z NOR SR prostredníctvom grafického zobrazenia absolútnych počtov prípadov, ich percentuálneho zastúpenia a ukazovateľov výskytu choroby, ako napríklad incidencia.

LETNÝ TIP: Klimatizácia v aute pomáha, len ak je v dobrej kondícii
V letných horúčavách sa tí, ktorí majú auto s klimatizáciou, na ňu spoliehajú a bez nej si už často jazdu ani nevedia predstaviť. Pomáha vyhnúť sa dehydratácii, stresu či nervozite za rozpáleným volantom a deťom výrazne uľahčuje cestovanie na dlhé... Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR