USA navrhli ďalšie clá na celý rad výrobkov z EÚ
02 | 07 | 2019 I TASR

Spojené štáty v pondelok navrhli ďalšie clá na celý rad výrobkov z Európskej únie v hodnote 4 miliardy USD (3,52 miliardy eur) ako odvetu za dotácie pre výrobcu lietadiel Airbus.


Zoznam produktov zahŕňa napríklad parmezán a mnohé iné syry a ďalšie potraviny, ako sú klobásy, šunky, škótska a írska whisky, cestoviny či olivy a tiež chemikálie a kovy.

Úrad amerického obchodného zástupcu v pondelok vo svojom vyhlásení uviedol, že dáva na verejné pripomienkovanie doplnkový zoznam výrobkov, ktoré by mohli byť predmetom dodatočných ciel.

Na doplnkovom zozname je 89 položiek v približnej hodnote 4 miliardy USD a rozširuje pôvodný zoznam zverejnený 12. apríla, na ktorom sú položky v hodnote približne 21 miliárd USD, dodal úrad.

ŠKANDÁL: Francúzski štátni zamestnanci dostávali celé roky výplatu za nič. Dohromady išlo o 25 mil. EUR
Predstavte si, že každý deň budete v práci do ktorej ani nemusíte ísť a najlepšie na tom je, že ani nemusíte vlastne nič robiť. Najlepšie na tom je, že by ste za to dostali každý mesiac ešte aj výplatu. Takýto sen je však skutočnosťou pre 30... Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Washington a Brusel sa viac ako 14 rokov navzájom obviňujú z nespravodlivého dotovania leteckých gigantov Boeing a Airbus. Je to najdlhší a najzložitejší spor, ktorým sa zaoberá Svetová obchodná organizácia (WTO).

Trump si dal za cieľ sústrediť sa počas pôsobenia v úrade prezidenta na - podľa jeho slov - nekalé obchodné praktiky, ktoré znevýhodňujú USA. A clá sú jeho obľúbeným nástrojom.

Najnovšia kapitola roztržky USA a EÚ prichádza uprostred obchodného sporu medzi Washingtonom a Pekingom, v rámci ktorého si obe strany navzájom zaviedli clá za stovky miliárd dolárov.

USA začali v apríli s procesom zavádzania ciel proti EÚ. Brusel zase pripravil návrh ciel na americké produkty v súvislosti s dotáciami pre Boeing.

POZOR VAROVANIE: Toto mäso z Kauflandu nejedzte, môžu v ňom byť plasty
Kaufland informuje o stiahnutí produktu z predaja. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019


Trumpova administratíva sa snaží oddeliť tieto clá od ostatných a argumentuje, že sú súčasťou sporu o dotácie v oblasti letectva, a nie celkovej snahy vyvíjať tlak na EÚ, aby rokovala s Washingtonom o širšej obchodnej dohode.

Trump sa vlani v lete dohodol s vtedajším predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom na odložení ciel, kým obe strany rokujú obchodnej dohode. Ale zatiaľ sa na rokovaniach dosiahol len malý pokrok. No aj keď sa USA snažia oddeliť spor Airbus-Boeing od ostatných obchodných otázok, hrozba ciel určite nepovedie k väčšiemu pokroku na týchto rozhovoroch.

ŠOKUJÚCE: Gottova fotka z dovolenky odhalila tajomstvo!
Stará láska nehrdzavie? Český slávik z dovolenky na Sardínii prezradil, na akú ženu mal v minulosti zálusk. Mladý Karel Gott v deviatej triede mal oči len pre jednu ženu, svoju učiteľku ruštiny, ktorú nedávno pozval k sebe domov na... Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | František Németh