SWIFT je pre USA nástrojom nátlakovej politiky, tvrdí expert
02 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Krajiny na celom svete sa čoraz viac snažia odstaviť americký dolár zo svojho platobného systému. Podľa Mikea Maharreyho z amerického Centra desiateho dodatku je takáto stratégia krajín „záležitosťou sebaobrany“. Zároveň tvrdí, že to bude mať veľmi negatívny vplyv na ekonomiku USA.


Podľa neho sa krajiny budú musieť vyhnúť používaniu platobného systému SWIFT, ak chcú znížiť využívanie dolára vo svojich obchodnýc transakciách. SWIFT je najväčší platobný systém na svete, ktorý používa až 11 000 finančných inštitúcií v 200 krajinách po celom svete a je silne viazaný na dolár.


Hoci je SWIFT politicky neutrálny, podľa Maharreyho „je veľmi zrejmé, že USA a iné západné mocnosti používajú SWIFT ako nástroj svojej hospodárskej diplomacie.“


Maharrey uviedol, že „USA použili systém SWIFT ako druh akéhosi nátlakového nástroja zahraničnej politiky“.


Poznamenal, že je to len „prirodzený reflex“ krajín, ktoré sú na druhom konci tohto „billy klubu“, aby sa takejto situácii vyhli a vytvorili si tak nezávislosť pre svoje vlastné hospodárstvo.


Odborník poznamenal, že SWIFT opakovane blokuje prístup k ruským a čínskym bankám v dôsledku sankcií USA. To podnietilo Moskvu a Peking, aby prijali rôzne politiky na ochranu svojich národných hospodárstiev.


„Vieme, že Rusko si vytvorilo vlastný vnútorný platobný systém, ktorý sa stal veľmi populárnym v rámci krajiny. Vidíme tiež, že centrálne banky nakupujú zlato, čo je medzinárodne najstabilnejšia skutočná mena, na rozdiel od paierovej meny vytvorenej všetkými týmito centrálnymi bankami, “ povedal.


Politická neutralita spoločnosti SWIFT je podľa Maharreyho rovnaká ako v prípade amerického Federálneho rezervného systému, ktorý „tvrdí, že je politicky neutrálny, ale vo svojej podstate tomu tak nie je, keďže koná v súlade s vládou, či už ide o centrálnu banku alebo platobný systém, alebo Medzinárodný menový fond. Celý tento systém je politický,“ uviedol.


Hospodárska diplomacia Washingtonu používa „intervenčnú zahraničnú politiku, pomocou peňazí centrálnej banky, ktorá ich tlačí zo vzduchu,“ dodal Maharrey.