Rusko už začalo vyrábať raketový systém S-500. Je to nočná mora Ameriky
02 | 07 | 2019 I František Németh

Ak západným vojenským analytikom robí vrásky ruský raketový systém S-400, teraz dôjde na ešte nepríjemnejšiu skutočnosť v podobe S-500.


V Rusku už začala produkcia najnovších protiraketových a protivzdušných systémov Prometheus S-500. Správu oznámil generálny riaditeľ "Rostechu" Sergej Chemezov. "Dnes už začíname vyrábať S-500. Ide o modernejší komplex (ako S-400), o ktorom by som nechcel hovoriť,"povedal.

Šéf "Rostechu" dodal, že Rusko zatiaľ túto najnovšiu zbraň nebude predávať "za žiadne peniaze". Dodal, že zatiaľ sa budujú predovšetkým pre ruskú armádu. Podľa neho bude možné diskutovať o ich možnom vývoze až potom, čo nimi bude vybavená armáda.

Hlavný denník priniesol správo o príprave výroby dňa 25. júna 2019

Pokrokový ruský raketový systém S-500 SAM je pripravený na sériovú výrobu (VIDEO)
S-500 Prometeus je pokrokový ruský raketový systém novej generácie s dlhým doletom, ktorý dokončil väčšinu svojich skúšok a je podľa ruského ministra priemyslu a obchodu pripravený prejsť do sériovej výroby. Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Protilietadlový raketový systém Prometheus S-500 patrí k novej generácii protilietadlových raketových systémov typu zem-vzduch. Ide o univerzálny komplex určený na zostrelenie diaľkových a výškových cieľov so zvýšeným potenciálom protiraketovej obrany. Prometheus je schopný zničiť aj balistické strely, ale ponúka najmä možnosť zamerania a zničenia aerodynamických cieľov ak onapríklad lietadlá, vrtuľníky a ďalšie vzdušné ciele, ale aj riadené strely. S-500 má polomer zničujúceho zásahu až 600 kilometrov a  svojou deštruktívnou silou dosiahne výšku až 60 kilometrov (vie teda potencionálne zasiahnuť aj ciele vo vesmíre). Je schopný detekovať a súčasne zasiahnuť až desať balistických nadzvukových cieľov, ktoré môžu letieť rýchlosťou až 7 km/s. Tiež má byť schopný obrániť sa pred bojovými náletmi hypersonických rakiet. Podľa charakteristík bude S-500 výrazne prevyšovať S-400 i jeho amerického rivala Patriot Advanced Capability-3.

Pre Spojené štáty je obzvlášť znepokojujúca otázka, či pokročilejšie systémy ruskej protivzdušnej obrany nebudú schopné odhaľovať a ničiť aj  lietadlá "stealth" akými sú napr.  F-22, F-35 a B-2.

Šéf ministerstva priemyslu a obchodu Denis Manturov v apríli vyhlásil, že vývoj S-500 je vo finálnej fáze, po ktorej začne masová výroba. Koncom júna oznámil podpredseda vlády Jurij Borisov, že systém protivzdušnej obrany S-500 sa v nadchádzajúcich rokoch objaví vo výzbroji ruskej armády.