Nebezpečný a ohrozujúci sršeň straší Európu. Dostane sa aj na Slovensko?
02 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Agresívny a vysoko nebezpečný sršeň z Ázie je veľkým nebezpečenstvom už takmer pre celú Európu. Je vysoko pravdepodobné, že sa tento sršeň môže každú chvíľu objaviť aj na Slovensku. Ohrozené sú aj včely.


Tento ohrozujúci druh sa dostal do Európy pred takmer pätnástimi rokmi lodným kontajnerom s Činy. Z Francúzka sa šíri ďalej do Európy a dnes je už takmer pri českých hraniciach. Dokonca je už aj v severnom Taliansku. 100 kilometrov za rok - taký je rádius šírenia na všetky smery.

Jeho bodnutie je oveľa bolestivejšie, a to hlavne u alergikov. Je braný ako dravec - svoju obeť prenasleduje a následne uloví. Ak sa človek vyskytne nenazdajky blízko hniezda, sršeň ho prenasleduje, až kým mu nezasadí žihadlo.

Narozdiel od našich sršňov domácich sa tento druh snaží odchytávať dospelé včely. Jeden takýto sršeň vie za deň zabiť aj päťdesiat včiel, či vo viacerých počtoch zničiť celú včelnicu.

HORÚČAVY: Záchranári v pondelok pomáhali stovke pacientov
V pondelok vyslalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR záchranárov k 100 ľuďom, ktorí skolabovali z tepla. TASR o tom informovala hovorkyňa OSZZS SR Alena Krčová. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR


Ázijské včely už majú stratégiu na tieto nebezpečné sršne poradiť. Pokiaľ sa sršeň objaví na letáčiku, zabalia ho, následne zvýšia teplotu a udusia.

Včelári sa v podstate nevedia aktívne brániť, no jedinou účinnou stratégiou je ničenie hniezd. U nás sa výskytu podľa odborníkov zatiaľ obávať nemusíme, je možné, že k nám nedorazí vôbec. Ak by sa tak aj malo stať, tak určite nie skôr ako za 2-3 roky. Sršeň je v Ázijsky je na zozname inváznych druhov a každý štát je povinný ich prvý výskyt nahlásiť.

Komentár Romana Suchého: Harabin odhodil masku, ide do politického zápasu ako urazený slon v porceláne
Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin naďalej vajatá o politických ambíciách s jeho vyhláseniami a neistými odpoveďami. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | Roman Suchý