Kočnera znovu obvinili v kauze golfového areálu v Báči. Ide o kauzu, ktorú priniesol Ján Kuciak
02 | 07 | 2019 I Peter Králik

Podnikateľa Mariana Kočnera polícia opätovne obvinila vo veci poškodzovania veriteľa v kauze golfového areálu v Báči (okres Dunajská Streda), kde mala veriteľom vzniknúť škoda vo výške najmenej 3,1 milióna eur. Okrem neho sú obvinení aj Ján F. a Peter P. Informoval o tom Denník N. 


 Vo štvrtok 27. júna polícia Mariana K., Jána F. a Petra P. opätovne obvinila. Zločinu poškodzovania veriteľa sa mali dopustiť "formou spolupáchateľstva v súvislosti s odstránením majetku akciovej spoločnosti", uvádza polícia na sociálnej sieti. Podľa polície mala vzniknúť veriteľom týmto skutkom škoda najmenej vo výške 3,1 milióna eur.

Obvinenie pôvodne vzniesol v novembri 2018 vyšetrovateľ voči Marianovi K., spolu s Jánom F. a Petrom P. Tých obvinil zo zločinu poškodzovania veriteľa v súvislosti s prevodom nehnuteľnosti na obchodnú spoločnosť, kde bola spôsobená škoda veriteľom tejto spoločnosti vo výške viac ako 7,5 milióna eur. Podľa medializovaných informácií mali obvinení podvodom získať golfový areál v Báči.

"Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v trestnej veci týkajúcej sa golfového ihriska v Báči zrušil uznesenie o vznesení obvinenia trom osobám a zároveň vrátil vec vyšetrovateľovi s pokynom na vykonanie ďalšieho dokazovania," ozrejmila hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

O tejto kauze práve písal Ján Kuciak. Ten okrem iného priniesol informácie, že keď sa Mariána Kočnera novinári v júli 2011 pýtali, či vlastní golfový areál v obci Báč, odpovedal záporne: „Síce som tam uvedený ako akcionár, ale do dvoch-troch týždňov sa to zmení. Ja som do toho nič neinvestoval,“ povedal pre Nový Čas.

Haščák z Penty a prípad vraždy Kuciaka: Kto hrozí Lučanskému a odvracia pozornosť od informácii?
04 | 05 | 2019 | Jana Teleki


Keď si o niečo neskôr portál topky.sk všimol, že vlastníkom je stále, odpovedal už inak. „Zastupujem zahraničného investora, môj akcionársky podiel bude známy o rok. Od investora som dostal ponuku stať sa akcionárom, až na budúci rok budem vedieť viac.“

Jeho o niečo informovanejší, privátni bankári v banke Penty Privatbanke o pár týždňov neskôr v internej správe písali, že Kočner chce do golfového areálu investovať vlastné milióny eur.

Kanadská obchodná komora útočí na Haščákovu Privatbanku. Dôvodom je Kočner
Kanadská obchodná komora zaútočila na Privatbanku, ktorá patrí finančnej skupine Penta. Tej šéfuje známy podnikateľ Jaroslav Haščák. Informáciu priniesol TREND.sk. Čítať ďalej
03 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Kuciak zistil, že práve Kočner bol hlavným hýbateľom kauzy okolo golfového areálu v obci Báč, neďaleko Bratislavy: Najskôr cez záložné právo ovládol firmu, ktorá ho vlastnila, potom predal jej akcie a záložné právo previedol na schránkovú firmu, aby nakoniec po dražbe areál za zlomok skutočnej ceny kúpil.

V kauze ide o desiatky miliónov eur, o milióny z daňových úradov a o komplikované obchodné vzťahy so zahraničnými schránkovými firmami.

Kočner písal sms Haščákovi: „Inak pracujem na odj**aní čuráka.“ „Povieme si, keď budeme spolu.“
14 | 03 | 2019 | Peter Králik


Obvinený Marian K. je väzobne stíhaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Marian K. je takisto obvinený spolu s Pavlom R. v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.