Je to "veľká strata", reagoval Putin na tragický požiar v ponorke
02 | 07 | 2019 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v utorok ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby odletel do Severomorska a zabezpečil dôkladné vyšetrenie príčin požiaru na palube ponorky ruského námorníctva. Informovala o tom agentúra TASS.


Putin zároveň vyjadril hlbokú sústrasť v súvislosti so smrťou 14 príslušníkov ruských námorných síl v ponorke a nariadil poskytnúť rodinám obetí všetku potrebnú pomoc. Šéf Kremľa poznamenal, že sedem z obetí boli "kapitáni prvej hodnosti, dvaja Hrdinovia Ruska". Zdôraznil, že je to "veľká strata pre flotilu a všeobecne pre armádu".

Pri požiari na ruskej ponorke prišlo o život 14 námorníkov
Najmenej 14 vojakov ruského námorníctva zomrelo počas vedeckej misie hĺbkového prieskumu morského dna špeciálnou ponorkou ruského ministerstva obrany. Príčina incidentu je stále neznáma. Správu priniesla agentúra TASS. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Minister Šojgu uviedol, že "počas plánovaných prác na štúdiu morského dna v ruských teritoriálnych vodách Barentsovho mora vypukol požiar vo výskumnej hlbokomorskej ponorke Severnej flotily. V dôsledku otravy splodinami horenia zomrelo 14 námorníkov".

Minister poznamenal, že vďaka rozhodným činom posádky sa požiar podarilo uhasiť. Podľa neho je v súčasnosti ponorka umiestnená na námornej základni v Severomorsku. "Prijímajú sa opatrenia na jej preskúmanie a stanovenie príčin incidentu," uviedol Šojgu. Dodal, že vyšetrovaním príčin tragédie bola poverená komisia pod vedením hlavného veliteľa námorníctva.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že ponorka je určená na výskum dna oceánu "v záujme ruského námorníctva" a že požiar vypukol počas batymetrických meraní.

Ruská agentúra RBC s odvolaním sa na svoje zdroje medzitým informovala, že požiar vypukol na palube ponorky AS-12 s prezývkou Lošarik. Toto plavidlo s hĺbkou ponoru do 6000 metrov je poháňané jadrovým reaktorom a je určené pre 25 členov posádky. Na palube ponorky tohto typu nie sú zbrane.

DANKO V RUSKU: Jeho podnikateľská misia pokračuje v tatárskej Kazani
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa v utorok s delegáciou a zástupcami podnikateľov presunul z Moskvy do Tatárskej republiky. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR