HORÚČAVY: Na Lomnickom štíte padol 1. júla absolútny teplotný rekord
02 | 07 | 2019 I TASR

Na Lomnickom štíte dosiahla v pondelok 1. júla najvyššia denná teplota vzduchu 19,5 stupňa Celzia, čo je rekord nielen pre prvý júlový deň, ale vôbec najvyššia hodnota v histórii meraní, akú na tomto mieste zaznamenali. Pre TASR to uviedol klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). 


"Takto teplo na Lomnickom štíte ešte nebolo, odkedy je v prevádzke tamojšia meteorologická stanica, teda od roku 1940," povedal.

"Do pondelka bol najteplejším prvým júlovým dňom na Lomnickom štíte 1. júl 1987, keď namerali 17,3 stupňa Celzia. Najvyššia teplota nameraná v júli tu bola 30. júla 2005, keď vystúpila ortuť teplomera na 18 stupňov Celzia. A celkovo najvyššia teplota vzduchu 19,3 stupňa Celzia bola nameraná 3. augusta 1998. Všetky tieto tri rekordy boli prekonané – rekord pre deň, pre mesiac júl a padol aj absolútny teplotný rekord," doplnil Faško.

HORÚČAVY: Záchranári v pondelok pomáhali stovke pacientov
V pondelok vyslalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR záchranárov k 100 ľuďom, ktorí skolabovali z tepla. TASR o tom informovala hovorkyňa OSZZS SR Alena Krčová. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR


Rekordy počas prvého júlového dňa padali na viacerých meteorologických staniciach Slovenska. Spomedzi horských oblastí dosiahla na Chopku najvyššia teplota 20,1 stupňa Celzia a na Štrbskom Plese 28,7 stupňa Celzia, čo boli najvyššie hodnoty od 1. júla 2012.

V Lieseku na severe Oravy bolo 31,9 stupňa, Gánovciach 32,3 stupňa, Stropkove 32,9 stupňa, Poprade namerali 33,7 stupňa, Spišských Vlachoch 33,9 stupňa a Podolínci dokonca 34,6 stupňa Celzia. Vo všetkých prípadoch boli prekonané (resp. v prípade Spišských Vlachov vyrovnané) rekordné hodnoty z roku 2012.

"Tento jún bol špecifický, pretože do konca mája panovalo chladné počasie. Presne od 1. júna sa však oteplilo a  prúdenie teplého vzduchu sa udržalo v priebehu celého mesiaca. Výrazné bolo najmä na konci júna, pričom hlavný prúd teplého vzduchu smeroval na západ Európy, predovšetkým do Francúzska, Nemecka a do Švajčiarska, zasiahol tiež Českú republiku a čiastočne Poľsko," uviedol Faško.

LETNÝ TIP: MZVaEZ SR poskytuje dovolenkárom v zahraničí rôzne služby
Pri cestách do zahraničia Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR poskytuje Slovákom rôzne služby pre zvýšenie ich úrovne bezpečnosti a komfortu v zahraničí. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR


Vo Francúzsku namerali na viacerých miestach už 28. júna rekordné teploty na úrovni 45 stupňov. Absolútny rekord padol v obci Gallargues-le-Montueux neďaleko mesta Montpellier na juhu krajiny, kde bolo až 45,9 stupňa. Takisto sa lámali rekordy v susednej Českej republike, keď napríklad 26. júna v obci Doksany v Ústeckom kraji dosiahla teplota 38,9 stupňa.

"Aj horské stanice v Alpách v Rakúsku a Nemecku hlásili prekonané rekordy už pred niekoľkými dňami, teda tam sa už na konci júna stalo to, čo u nás 1. júla na Lomnickom štíte. Slovensko, podobne ako Rakúsko, bolo našťastie na okraji tohto prúdenia a nebolo horúčavami zasiahnuté do takej miery. Potvrdzuje to skutočnosť, že najvyššia teplota bola v pondelok zaregistrovaná práve na Záhorí, teda na krajnom západe krajiny," dodal klimatológ.

Horúčavy nepanovali dlhší čas, ale boli prerušované prechodným ochladením. Vyplýva to z faktu, že jún je prvým letným mesiacom a prostredie ešte nie je natoľko prehriate, aby sa vyskytovali dlhé a súvislé horúce obdobia.

Podľa Faška by sa tento týždeň ešte mohli vyskytnúť dni s teplotou nad 30 stupňov Celzia, ale horúčavy už nebudú natoľko intenzívne. Začiatkom budúceho týždňa by mali byť denné teploty ešte nižšie.

LETNÝ TIP: Klimatizácia v aute pomáha, len ak je v dobrej kondícii
V letných horúčavách sa tí, ktorí majú auto s klimatizáciou, na ňu spoliehajú a bez nej si už často jazdu ani nevedia predstaviť. Pomáha vyhnúť sa dehydratácii, stresu či nervozite za rozpáleným volantom a deťom výrazne uľahčuje cestovanie na dlhé... Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR