BUDÚ PROTESTY? Most rozhneval samosprávy, tie nevylučujú protesty pred parlamentom
02 | 07 | 2019 I TASR

Návrh zákona z dielne Most-Híd na zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane má samosprávam ubrať viac než 150 miliónov eur.


Upozorňujú na to niektorí nezávislí politici v Banskobystrickom samosprávnom kraji , ktorí návrh považujú za nezodpovedný. V snahe zabrániť jeho prijatiu spúšťajú celoslovenskú kampaň a nevylučujú ani protesty pred Národnou radou SR. Informujú o tom vo vyhlásení, ktoré v utorok poskytli TASR.

DANKO V RUSKU: Jeho podnikateľská misia pokračuje v tatárskej Kazani
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa v utorok s delegáciou a zástupcami podnikateľov presunul z Moskvy do Tatárskej republiky. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR


Podľa signatárov vyhlásenia, podpredsedu BBSK Ondreja Luntera, primátora Brezna Tomáša Abela, primátora Hriňovej Stanislava Horníka, krajského poslanca BBSK Martina Juhaniaka a jeho kolegu Mikuláša Pála, dopady návrhu budú alarmujúce.

Dodávajú, že samosprávy by v roku 2020 prišli o 149 miliónov eur. Hoci by opatrenie viedlo k zvýšeniu disponibilných príjmov rodín priemerne o 0,4 %, v prepočte by si polepšili iba o 3,8 eura mesačne. Rodinám podľa signatárov pomôže len nepatrne, ale zásadne ochudobní všetky obce a kraje na Slovensku.

"Počet seniorov čakajúcich na miesto v domovoch sociálnych služieb sa za tri roky strojnásobil a naďalej rastie. Kým v roku 2014 to bolo 1700 seniorov, v roku 2017 už vyše 5500. Tisícky ľudí dnes čakajú na umiestnenie v sociálnych zariadeniach po celom Slovensku a tento počet stúpa. Potrebujeme nájsť riešenie a takéto návrhy situáciu len zhoršujú," konštatoval Pál.

PELLEGRINI SA RADUJE: Šefčovič bude kandidátom V4 na podpredsedu Európskej komisie
Nominácie na kľúčové posty v Európskej únie s výnimkou Európskeho parlamentu dohodli európski lídri na summite v Bruseli jednomyseľne. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR


Samosprávy pripomínajú aj investičný dlh v cestách, ktorý pred 17 rokmi na vyššie územné celky preniesol štát. "Viac než 3600 km ciest II. a III. triedy, po ktorých denne jazdí väčšina občanov Slovenska, je v havarijnom alebo nevyhovujúcom stave. Sen o ich rekonštrukcii sa rozplýva každým takýmto populistickým návrhom poslancov NR SR," zdôraznil Juhaniak s tým, že krajom chýba vyše 320 miliónov eur, aby ho dokázali odstrániť.

Zástupcovia regiónov BBSK odmietajú, že im za posledné roky výrazne rástli príjmy z podielu dane fyzických osôb. Poukázali, že počas krízy vláde pomáhali konsolidovať verejné financie. "Obce, mestá a kraje sa vzdali významného podielu poukázanej dane z príjmov fyzických osôb v najťažšom období, keď to krajina najviac potrebovala. Bez našej solidarity by štát nesplnil záväzok konsolidácie verejných financií," zhrnul Horník.

AKTUALIZOVANÉ: Poznáme prvé mená na vrcholných postoch EÚ, je medzi nimi aj nemecká ministerka obrany
Novou predsedníčkou Európskej komisie sa stane nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Informoval o tom v utorok na Twitteri predseda Európskej rady Donald Tusk s tým, že sa na tom v utorok dohodli lídri na summite EÚ v Bruseli. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR


Predstavitelia regiónov sú pripravení zabrániť prijatiu zákona všetkými dostupnými zákonnými prostriedkami. "Zákon pôjde do druhého čítania v septembri. Dovtedy je čas presvedčiť poslancov, že návrh je nezodpovedný a hlúpy. Za seba môžem povedať, že aj so všetkými ostatnými zástupcami samospráv a krajov, ktorým na veciach záleží, urobíme všetko preto, aby zákon neprešiel," zdôraznil Lunter s tým, že nevylučuje ani priame akcie.

"Ak sa má tento zákon schvaľovať a parlament o ňom chce naozaj hlasovať, treba počítať s tým, že starostovia, primátori a župani sa stretnú na spoločnom proteste pred NR SR," dodal Abel.

RAKUŠANIA DALI STOP GLYFOSFÁTU: Môže sa stať, že to stopne Európska komisia
Rakúsko v utorok ako prvá krajina v Európskej únii schválilo zákaz používania spornej chemickej látky glyfosát, ktorá slúži najmä ako prostriedok na ničenie buriny. Informovali o tom svetové agentúry. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | TASR