Rusko rozširuje nulové clo na vývoz pšenice
01 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruská vláda oznámila, že predlžuje termín nulovej sadzby na vývoz pšenice z krajiny a to až do 1. júla 2021. Rusko si chce týmto aj naďalej posilniť svoju pozíciu silného poľnohospodárskeho vývozcu na svetových trhoch.


Podľa dekrétu zverejneného na oficiálnej internetovej stránke vlády: „Rozhodnutie uľahčí vývoz produktov poľnohospodársko-priemyselného sektora.“ Nulové clo na vývoz pšenice, zavedené v Rusku pred tromi rokmi platilo najskôr len do 1. júla 2018 a následne bolo predĺžené do 1. júla 2019.


Minulý mesiac povedal ruský minister poľnohospodárstva Dmitrij Patrušev, že neexistujú dôvody na zrušenie nulovej colnej sadzby na vývoz pšenice, pokým je situácia na trhu stabilná.


Prezident Vladimír Putin počas nedávneho zasadnutia Q&A vyslovil očakávanie, že ruský vývoz poľnohospodárstva sa v nasledujúcich piatich rokoch zdvojnásobí.


Tragický komici, sloboda prejavu a mimozemšťania: Výber najlepších Putinových odpovedí z Q&A
Ruský prezident Vladimir Putin odpovedal počas pravidelného kola OaO (Otázok a odpovedí) celkom na 81 otázok v bezprostrednom kontakte s novinármi a pýtajúcimi sa občanmi. Tu sú niektoré z najzaujímavejších otázok a odpovedí, ktoré... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

S odvolaním sa na prekvitajúci sektor ruského poľnohospodárstva, Putin povedal, že krajina zabezpečila svoju nezávislosť na globálnom trhu s pšenicou. Predtým Putin nariadil vytvorenie ruskej značky „zelených“ (non-GMO) produktov na základe enormných prírodných zdrojov krajiny.


V roku 2016 sa Rusko stalo svetovým lídrom vo vývoze pšenice. Podiel krajiny na globálnom trhu s pšenicou sa od začiatku dvadsiatych rokov zvýšil štvornásobne.


Celková ruská poľnohospodárska produkcia za posledných päť rokov vzrástla o 20 percent. Podľa Patruševa sa Rusko čoskoro stane jedným z 10 popredných svetových vývozcov poľnohospodárskych výrobkov.


Sankcie stáli Európsku úniu spolu 240 miliárd USD. Oproti tomu Rusko stratilo len 50 miliárd dolárov
V dôsledku ekonomických sankcií západu prišla ruská ekonomika počas ich trvania celkovo o 50 miliárd dolárov, ale Európska únia dopadla horšie. Povedal to dnes v rámci OaO (pravidelné kolo Otázok a Odpovedí) ruský prezident Vladimír Putin, podľa... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič