Ruská jadrová elektráreň je pripravená ohriať Arktídu
01 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Prvá prenosná atómová elektráreň (AE) na svete získala licenciu na prevádzku a nesie názov „Akademik Lomonosov“. Plávajúca elektráreň bude poskytovať teplo a energiu vzdialeným regiónom Ruska v Arktíde.


Podľa správy Rosenergoatom, bude plavidlo odtiahnuté do prístavného mesta Pevek na arktickom pobreží regiónu Čukotka koncom augusta. Takto sa stane najsevernejšou jadrovou elektrárňou na svete. V decembri začne AE dodávať energiu spoločnosti Pevek, ktorá umožní postupné vyradenie dvoch starších elektrární na pevnine.


Čukotka je jedným z najizolovanejších regiónov v Rusku, pričom väčšina jeho územia sa nachádza za polárnym kruhom, kde je veľmi zlé dopravné spojenie a permanentné mrazy komplikujú rozsiahlejšiu výstavbu. Očakáva sa, že jadrová elektráreň sa stane jedným z kľúčových prvkov infraštruktúry vo vývoji ruskej severnej trasy vedúcej cez Severný ľadový oceán.



„Akademic Lomonosov“ sa môže pochváliť dvomi reaktormi KLT-40S ruskej výroby, ktoré sú schopné vyrobiť až 70 megawattov elektrickej energie a 50 gigajaulov tepela za hodinu. Reaktory sú novou úpravou jednotiek KLT-40M, ktoré sa používajú v atómových ľadoborcoch s plytkým ťahom, triedy Tajmyr. Jednotka dokáže svjim výkonom zásobovať energiou a teplom až 100 000 obyvateľov.


Prevádzková životnosť elektrárne je 40 rokov a možno ju predĺžiť až na 50 rokov. Po skončení životnosti môže byť elektráreň jednoducho odtiahnutá na výmenu a údržbu reaktora bez zanechania akýchkoľvek nebezpečných odpadov.


“Akademik Lomonosov” sa stane prvou z navrhovaných plávajúcich atómových elektrární, ktoré môžu poskytovať teplo a energiu vzdialeným regiónom Ruska a pomáhať pri ťažbe prírodných zdrojov. Rusko tiež plánuje prenajať elektrárne aj iným krajinám, kde budú využívané na výrobu elektriny a odsoľovanie vody. Elektráreň by totiž mohla byť premenená aj na odsoľovacie zariadenie s výrobnou kapacitou približne 240.000 m3 čerstvej vody denne.