Potvrdené: NATO vo svojej stratégii považuje za vojenský priestor už aj vesmír
01 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Po prvý krát vesmírna stratégia NATO vníma sféry Zeme na obežnej dráhe už ako vojenský priestor, rovnako ako pevninu alebo moria. Vojenský expert tvrdí, že hoci nikto teraz nevysiela vojenské zbrane do vesmíru, militarizácia vesmíru je nevyhnutná.


O novej vesmírnej politike NATO sa objavili útržkovité správy len nedávno. Materiál údajne vyzýva na vojenské využívanie vesmíru rovnako ako je tomu pri využívaní pozemného, námorného, vzdušného alebo kybernetického priestoru. O stratégii nie je známych veľa detailov, ale je už nad mieru jasné, že najväčšia vojenská aliancia na svete si dáva voľnú ruku na nasadenie zbraní na obežnú dráhu a tým aj rovno do celého vesmíru, ktorý si týmto obsadí. Vyvstáva tu ale otázka: Čo na to desiatky iných silných štátov, ktoré nie sú členmi NATO?


Michail Chodarenok, ruský vojenský expert a plukovník vzdušnej obrany vo výslužbe verí, že bude trvať nejaký čas, kým NATO vytvorí životaschopnú vesmírnu silu. Žiadna krajina nebude v krátkodobom horizonte nasadzovať zbrane vo vesmíre, pretože „v súčasnosti sa vyvíjajú antisatelitné zbrane už vo všetkých hlavných krajinách.“


Neznamená to však, že orbitálne sféry Zeme sa napokon nestanú vojenským priestorom. „USA sa pravdepodobne stanú priekopníkmi v tejto oblasti,“ domnieva sa expert a dodáva, že Čína, Rusko a India ich budú určite nasledovať.


Pokiaľ ide o vesmírnu stratégiu NATO, tá je do veľkej miery podmienená rozhdovaním USA, pretože samotné NATO vo vesmíre nehrá žiadnu nezávislú úlohu“. Je to najmä preto, že navrhovanie a vysielanie zbraní do vesmíru je výsadou USA. Aliancia tak jednoducho podlieha americkému veleniu pri akejkoľvek vesmírnej politike.


Pentagon nemá žiadne svoje plány pre nasadenie útočných zbraňových systémov na obežné dráhy, keďže americká armáda v súčasnosti pracuje na „viacvrstvovom systéme včasného varovania rakiet vo vesmíre“.


Uvedomujú si, že ich 123 satelitov by mohlo byť vyradených alebo zničených, čo by zvýšilo zraniteľnosť celej vesmírnej sily USA. Americká armáda totiž „do veľkej miery“ závisí od svojej satelitnej flotily, vrátane služieb GPS, ktoré používa na koordináciu a zacielenie svojich zbraní, ako aj na získavanie špionážnych snímok, uviedol Chodarenok.


"Star Wars" sú späť. Trump predstavil vlastnú koncepciu Hviezdnych vojen
24 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič

Vyradenie, alebo zničenie satelitného systému americkej armády vytvorí nepredstaviteľný chaos vo všetkých oblastiach života v USA. Nie len v armádnom.


"Krajina, ktorá ako prvá získa útočné satelity, bude predstavovať najväčšiu hrozbu pre Pentagon," pričom Čína je podľa Chodarenka najpravdepodobnejším kandidátom na prevzatie tejto úlohy.
Popredné svetové veľmoci už dnes používajú množstvo špičkových zbraní, určených na použitie vo vesmíre alebo proti zariadeniam, ktoré sa v ňom už teraz nachádzajú. India sa tento rok pripojila k tejto „super-lige“ štátov po tom, ako dokázala vyniesť na obežnú dráhu svoju vlastnú družicu. Rusko zase vyvinulo enormné úsilie, aby získalo hypersonickú raketu, ktorá sa dokáže pohybovať po nižších úrovniach obežných dráh pokým zasiahne svoj cieľ.


Pentagon zas minulý rok vytvoril aj samostané vesmírne velenie, ktoré sa neskôr pretavilo do samostatnej jednotky vesmírnch síl. Washington medzičasom aj naďalej obviňuje Rusko a Čínu z toho, že „vyplieňuje“ vesmír, čo vyvolalo ostré protesty Moskvy a Pekingu.