POČASIE: Horúčavy končia, blíži sa studený front. Západ by mal spozornieť!
01 | 07 | 2019 I TASR

Horúčavy už nebudú trvať dlho. Na Slovensku totiž začne počasie ovplyvňovať v pondelok večer studený front. Priniesť môže prehánky a búrky, a to predovšetkým na západe a severe krajiny. Vyskytnúť sa môžu aj silné búrky so silným vetrom. Na východe Slovenska hrozia silné búrky skôr v utorok. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.


Pred príchodom studeného frontu aktuálne na Slovensku vrcholí prílev veľmi teplého tropického vzduchu od juhozápadu. Teplota na niektorých staniciach už presiahla 30 stupňov Celzia. "Prvá bola stanica Kuchyňa na Záhorí, no zaujímavé je, že potom boli medzi ďalšími stanice v Tatrách a okolí - Poprad, Tatranská Lomnica, Kežmarok, Švedlár, Rabča a podobne," spresnil SHMÚ.

V okolí Tatier je podľa meteorológov však teplejší vzduch. Lokálne oteplenie je zrejme vyvolané fohnovým efektom pri prepadávaní vzduchu cez horské prekážky.

"Pred približujúcim sa frontom prúdenie teplého vzduchu ešte zosilnie a najteplejšie v pondelok budú stanice na západe Slovenska, kde teplota postupne miestami presiahne 35 stupňov Celzia, pričom maximá môžu byť na úrovni okolo 37 stupňov Celzia. Nie je vylúčené, že to bude aj trochu viac," podotkol SHMÚ.

DOBRÁ SPRÁVA: Od 1. júla sa zvyšuje príspevok na opatrovanie o takmer 61 eur
Opatrovateľom v produktívnom veku stúpne na 430,35 eura, čo predstavuje úroveň čistej minimálnej mzdy. Čítať ďalej
01 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR