Haftarove sily zaútočili na turecký dron priamo na letisku v Tripolise
01 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Jediné prevádzkyschopné letisko v hlavnom meste Líbye v Tripolise bolo zatvorené po tom, ako Líbyjská národná armáda (LNA) Khalifa Haftara, zaútočila na turecký vojenský dron priamo na letiskovej dráhe.


LNA  v nedeľu oznámila, že jej stíhacie lietadlá „zničili“ turecký dron počas toho, ako sa chystalo vzlietnuť z letiska Mitiga pri Tripolise. Haftarova informačná služba na Facebooku uviedla, že Turecko poslalo tento dron do Líbye, aby vykonal útok proti Haftarovej LNA.


Letisko Mitiga potvrdilio, že dron bol zasiahnutý leteckým úderom priamo na vzletovej dráhe. Zároveň uviedli, že až do odvolania budú pozastavené všetky lety na tomto letisku.



Od začiatku apríla sa LNA pokúša obsadiť Tripolis a zvrhnúť vládu Národnej dohody (GNA), podporovanej OSN. Tú Haftar označil za „teroristov“, čím destabilizoval krajinu od pádu Muammara Kaddáfího po v páde vojsk NATO v roku 2011. GNA obvinila Haftara z toho, že sa snaží dostať k moci násilím a tým ďalej rozdeľuje krajinu. Viac ako 450 ľudí už prišlo o život počas troch mesiacov bojov a počty zranených na oboch stranách sa vyšplhali na viac ako 2000.


Haftar útočí na Turecko, za jeho podporou GNA na čele s premiérom Fayez al-Sarrajamom. Ankara totiž zásobuje Tripolis dronmi a nákladnými autami. Ešte v piatok varovala Haftarova LNA, že turecká vojenská prítomnosť v Líbyi bude považovaná za nepriateľskú a vyhlásila, že zaútočí na jeho lietadlá, lode a personál.


V nedeľu Ankara potvrdila, že Haftarovi muži zadržiavajú šesť tureckých občanov a hrozí, že LNA sa stane „legitímnym cieľom“ pre tureckú armádu, ak všetkých šesť nebude okamžite prepustených.