EÚ: Tusk prerušil summit, vedie bilaterálne rokovania s lídrami
01 | 07 | 2019 I Peter Králik/TASR
Predseda Európskej rady Donald Tusk v nedeľu neskoro večer prerušil mimoriadny summit EÚ, aby mohol viesť bilaterálne rokovania s jednotlivými lídrami o obsadení kľúčových postov v orgánoch Únie. Informovala o tom agentúra DPA.

"Tusk teraz zorganizuje bilaterálne stretnutia s lídrami. Summit bude pokračovať po skončení bilaterálok," napísal na Twitteri Tuskov hovorca Preben Aamann.

Podľa agentúry AP lídri EÚ okolo polnoci viedli rozhovory v malých skupinách a bezprostredne nebolo jasné, či sa vrátia k oficiálnym rokovaniam summitu.

Schôdzka hláv štátov a predsedov vlád členských krajín Európskej únie sa v Bruseli začala v nedeľu večer s oneskorením. Predseda Európskej rady totiž ešte pred ňou rokoval s lídrami jednotlivých štátov, medzi ktorými existujú veľmi rozdielne názory na obsadenie vrcholných postov v EÚ, predovšetkým v otázke nového šéfa eurokomisie. Či sa lídri dokážu dohodnúť už na tomto summite, zostáva nejasné.

Úvahy, že by sa predsedom Európskej komisie mohol stať socialistický špicenkandidát Frans Timmermans z Holandska, odmietli premiéri členských krajín združení v Európskej ľudovej strane (EPP). Voči Timmermansovi verejne ostro vystúpili poľský premiér Mateusz Morawiecki a maďarský premiér Viktor Orbán.