Chýbalo málo a ľadový medveď v ZOO by zožral na obed upratovačku aj s metlou (VIDEO)
01 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Čokoľvek sa môže stať zbraňou, keď bojujete o svoj holý život. Dokazuje to aj príbeh upratovačky zvieracích výbehov v moskovskej ZOO. Tá na záchranu pred útokom medveďa použila obyčajnú metlu, ktoru sa jej podarilo zachrániť si život.


Incident sa takmer skončil tragédiou, keď sa ľadový medveď znenazdania objavil vo svojom výbehu v momente, keď v ňom prebiehalo rutinné upratovanie. Dve upratovačky, ktorým sa podarilo uniknúť pred medveďom len o vlások, majú túto spomienku zvečnenú aj na zázname z priemyselnej kamery.



Žena vykonávala rutinnú očistu ohrady, keď v tom medveď, ktorý mal byť počas upratovania uzamknutý, vošiel dovnútra výbehu. Zatiaľ nie je jasné, ako k tomu došlo.


Zviera sa okamžite priblížilo k žene, ktorá však proti nemu inštinktívne  namierila metlu, čím zviera zmiatla. Jej kolegyňa je však pomohla tým, že odlákala pozornosť medveďa a nútila ho vybrať si medzi dvomi cieľmi.


Ohrozená žena napokon využila medveďovu nerozhodnosť a pomaly sa dostala medveďovi zo zorného poľa, pričom sa mu ani raz neotočila chrbtom. Kým sa medveď spamätal, podarilo sa žene dostať k únikovému východu a bezpečnostné dvere klapli medveďovi takmer priamo pred nosom.


Ľadový medveď, ktorý dosahuje dĺžku až tri metre a váži až jednu tonu, je najväčším suchozemským predátorom na Zemi. Je považovaný za najnebezpečnejší druh medveďa, keďže ide výlučne o mäsožravca na rozdiel od iných druhov medveďov, ktoré konzumujú aj med a bobule.