AGRO: MPRV SR a farmári sú v spore pre účastníkov protestov
01 | 07 | 2019 I TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka MPRV SR je znepokojené z medializovaných informácií, že na protestoch Iniciatívy poľnohospodárov vystupovali platení komparzisti. Iniciatíva v reakcii informovala, že zvažuje právne kroky proti rezortu.


Komparzistov mal platiť východoslovenský agropodnikateľ František Oravec. “Ten im podľa zistení novinárov platil 70 eur na deň, ak sa zúčastnili ako vodiči traktorov, alebo 50 eur, ak ako nevodiči. Traktory boli buď firiem Oravca, alebo si ich prenajal,“ uvádza MPRV SR a odvoláva sa na informácie z denníka Korzár. Podľa neho si mali komparzisti, ktorých stotožnil podľa fotografií na internete s ich zamestnávateľmi, brať dovolenky na obdobie protestov.

Ministerstvo upozornilo, že iniciatíva nepreukázala koho zastupuje, koľko hektárov pôdy jej členovia obhospodarujú, koľko majú hospodárskych zvierat, či sú skutoční poľnohospodári a ako prispievajú k zvyšovaniu potravinovej sebestačnosti Slovenska. "Spoluprácu s ňou odmieta čoraz viac poľnohospodárskych združení a zväzov," mieni ministerstvo. Na základe medializovaných informácií sa ukazuje, že protesty boli len divadlom na oklamanie novinárov, verejnosti a politikov, konštatuje MPRV SR.

POČASIE: Horúčavy končia, blíži sa studený front. Západ by mal spozornieť!
Horúčavy už nebudú trvať dlho. Na Slovensku totiž začne počasie ovplyvňovať v pondelok večer studený front. Priniesť môže prehánky a búrky, a to predovšetkým na západe a severe krajiny. Vyskytnúť sa môžu aj silné búrky so silným vetrom. Na východe... Čítať ďalej
01 | 07 | 2019 | TASR


Iniciatíva poľnohospodárov je jedinou nezlomenou a nepodplatiteľnou iniciatívou, ktorá priamo pomenováva problémy v poľnohospodárstve, konštatoval spoluorganizátor protestov Patrik Magdoško. Podľa iniciatívy v médiu, kde boli zverejnené informácie, dotknutý farmár Oravec vyvracia tvrdenia. „Svojich zamestnancov som nikdy netlačil, a ani nezjednával za peniaze. Na rozdiel od medializovaných klamstiev všetci sú aj vlastníci pôdy,“ uviedol farmár Oravec. Stojí si za tým, že žiaden komparzista na proteste nebol.

Iniciatíva sprostredkovala v reakcii aj vyjadrenia dvoch účastníkov, farmárov Radovana Tótha z obce Valaliky a Jaroslava Valentu z obce Ždaňa. „Zúčastnil som sa na bratislavskom proteste na cudzom traktore farmára, ktorý kvôli dojeniu kráv nemohol prísť osobne do hlavného mesta. Žiadne peniaze mi pán Oravec ani nik iný za účasť nedával. Práve naopak, členské v iniciatíve si platím riadne sám,“ uviedol Tóth, ktorý si počas protestu u zamestnávateľa nahlásil voľno, pretože ho chcel podporiť osobne. Farmár Valenta uviedol, že práca na farme mu nedovoľovala sa osobne zúčastniť na proteste v Bratislave a svoje sympatie prejavil tak, že farmárovi Oravcovi ponúkol dva traktory s naftou, ale bez posádky. "Pán Oravec mi žiadne peniaze nedával a ani nedal, bolo to moje rozhodnutie podporiť protest týmto spôsobom," uzavrel farmár Valenta.