NA PULZE DŇA: Summit EÚ sa oneskoril; Poľsko a Maďarsko kritizujú Timmermansa
30 | 06 | 2019 I Peter Králik/TASR
Schôdzka hláv štátov a predsedov vlád členských krajín Európskej únie sa v Bruseli začala v nedeľu večer s hodinovým oneskorením, keďže predseda Európskej rady Donald Tusk ešte pred ňou rokoval s lídrami jednotlivých štátov.

Pred summitom sa konalo aj viacero osobitných stretnutí, napríklad premiéri krajín Vyšehradskej štvorky sa stretli s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a tiež s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. O priebehu rokovaní pred zasadnutím Európskej rady novinárov neinformovali.

Úvahy, že predsedom Európskej komisie by sa mohol stať socialistický špicenkandidát Frans Timmermans z Holandska, ešte pred stretnutím ostro kritizovali poľský premiér Mateusz Morawiecki aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Premiéri združení v európskych ľudovcoch nesúhlasia s Timmermansom na čele Európskej komisie
30 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


"Frans Timmermans nie je kandidátom kompromisu, Frans Timmermans je kandidátom, ktorý silne rozdeľuje Európu. Nerozumie strednej Európe," povedal Morawiecki.

Timmermans bol hlasným kritikom reformy súdnictva, ktorú v Poľsku rozbehla strana Právo a spravodlivosť.

Orbán zase poslal predsedovi Európskej ľudovej strany (EPP) Josephovi Daulovi otvorený list, v ktorom okrem iného upozornil, že uvoľnenie vrcholnej pozície v Európskej komisii socialistom - napriek tomu, že skončili vo eurovoľbách druhí za EPP - by bolo ponižujúce.

Orbánova strana FIDESZ má v súčasnosti pozastavené členstvo v EPP.