Zmena režimu trvá nejaký čas, povedal Trump na margo stagnujúceho prevratu vo Venezuele
29 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič
Americký prezident Donald Trump poprel, že by snaha USA vyhnať venezuelského prezidenta Nicolasa Madura z postu prezidenta nejako stratila hybnú silu, povedal pred novinármi a dodal, že „veci si vyžadujú čas“. Podľa jeho slov má päť alternatívnych stratégií pre Venezuelu. Trump vystúpil včera na tlačovej konferencii, ktorá sa konala na samite G20 v Osake.

„Problém je, že veľa ľudí opúšťa Venezuelu, je to ako mesto duchov. Je to veľmi zlá vec, ktorá sa deje vo Venezuele, vlastne nikto nevidel nič podobné,“ povedal novinárom.

Napriek postoju ostatných krajín, ktoré vyzývajú k opatrnosti, USA v januári podporili zosadenie vlády Nicolasa Madura, keď uznali Juana Guaidóa za samozvaného prezidenta krajiny. Podporili rovnako aj pokus o povstanie vedené Guaidóom v apríli tohto roku a naďalej ukladajú sankcie na krajinu. Napriek tomu zostáva Maduro pri moci a Guaidóova podpora klesá.

Na otázku, či nastal čas na zmenu stratégií, prezident povedal, že má „päť stratégií“, z ktorých si môže „kedykoľvek“ vybrať. "Máme veľa možností, ak to budeme musieť urobiť," povedal. „Nechceme robiť nič, nechceme sa zapojiť do tej miery, do akej by ste si mohli myslieť, ale máme veľa alternatív, máme pre Venezuelu päť rôznych alternatív. Uvidíme, čo sa stane.“  Štátny tajomník Mike Pompeo v máji povedal pre Fox News, že „ak to bude potrebné,“ vo Venezuele je “možná aj vojenská akcia“ .

Úsilie USA pokračuje aj napriek tomu, že ostatné krajiny varujú pred zasahovaním do vnútorných záležitostí Venezuely. Čína naliehavo vyzvala USA ešte v marci, aby neurobili „tú istú starú katastrofálnu chybu”.

Nedávno ruský prezident Vladimír Putin v rozhovore pre Financial Times spochybnil konanie USA vo Venezuele. Putin sa spýtal, či je „potrebné ponižovať latinskoamerické národy“ tým, že im dosadia vládu alebo lídrov zvonka. „Urobme to isté v Japonsku, USA alebo Nemecku. Čo sa bude diať? Chápete, že to spôsobí chaos na celom svete?“ povedal pred nedávnom.

Americká diplomacia sa pokúšala ponížiť Venezuelu, vraví Putin
Rusko nezasahuje do Venezuely ani nikde inde. Povedal prezident Vladimír Putin a kritizoval Washington za snahy o zavedenie vlastných lídrov v Latinskej Amerike a na celom svete vôbec. Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


V júnovom prieskume opozične prepojeného Datincorpu sa zistilo, že 36% Venezuelčanov považuje Guaidóa za hlavu štátu a 41% za prezidenta uznáva Madura. Guaidóoví asistenti boli v júni odhalení pri sprenevere miliónov dolárov z amerických finančných prostriedkov, určených na zaplatenie venezuelského armádneho prevratu. Venezuelské úrady v stredu oznámili, že odhalili ďalší pokus o atentát na Madura z radov vyšších predstaviteľov krajiny.