Západný liberalizmus je už zastaralý, vyhlásil Putin
29 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Prezident Vladimir Putin v rozhovore pre denník Financial Times ostro odsúdil liberalizmus, ktorého myšlienky sú už podľa neho prežitkom. Tieto slová okamžite kritizoval predseda Európskej rady Donald Tusk, podľa ktorého je už naopak prekonané autoritárstvo a vláda oligarchov.


Liberalizmus je podľa Putina už prežitok a jeho zástancovia už „jednoducho nemôžu nikomu nič diktovať, ako sa to pokúšali v priebehu posledných desaťročí,“vyhlásil Putin počas interview pre denník Financial Times.

Ideológia liberalizmu je podľa Putina v rozpore s tým, čo si želajú ľudia po celom svete. „Liberálne myšlienky sú už zastaralé. Dostali sa do sporu so záujmami väčšiny populácie,“ povedal Putin. Rovnako aj multikulturalizmus sa už podľa neho stal neudržateľným.

V tejto súvislosti kritizoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že sa v čase vrcholiacej utečeneckej krízy rozhodla otvoriť hranice pre masový prílev migrantov. Podľa Putina išlo o „kardinálnu chybu“, ktorá nebrala do úvahy záujmy domáceho obyvateľstva. „Idea liberalizmu predpokladá, že netreba robiť nič. Migranti môžu beztrestne zabíjať, drancovať a znásilňovať, pretože treba chrániť ich práva, ktoré im prináležia ako migrantom,“ domnieva sa Putin.

Zásadný nesúhlas s vyjadreniami ruského prezidenta na okraji summitu v Osake vyslovil šéf Európskej rady Donald Tusk. „Ktokoľvek tvrdí, že liberálna demokracia je zastaralá, ten tvrdí, že sa prežili slobody, že sa prežil právny štát a ľudské práva,“ zdôraznil Tusk s tým, že ide o „základné a živé hodnoty“, na ktorých stojí EÚ. „Čo považujem za skutočne zastarané je autoritárstvo, kulty osobnosti a vládnutie oligarchov, aj keď sa niekedy môžu zdať efektívne,“ povedal šéf Európskej rady.