USA sa pozerajú po „rôznych riešeniach“ problému S-400 vs F-35 s Tureckom
29 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

USA skúmajú rôzne možnosti, ako vyriešiť prebiehajúci spor s Ankarou po ich rozhodnutí o kúpe ruských systémov S-400, povedal Donald Trump tureckému prezidentovi Erdoganovi počas samitu G20 v Osake.


„Pozeráme sa na rôzne riešenia,“ povedal Trump pre médiá, pripúšťajúc, že dohoda S-400 je „problémom“ pre USA.


Trump poznamenal, že Turecko síce malo počas administratívy Baracka Obamu zakázané nakupovať systémy Patriot, ale zdôraznil, že jeho administratíva má v tejto veci rozdielny postoj.


"Turecku bolo zakázané kupovať systémy Patriot z USA. Povedali mu kúp si niečo iné. A potom, keď si kúpi niečo iné, všetci povedali, že je to v poriadku. Týmto spôsobom nemôžeme obchodovať. Turecko je náš priateľ. Musíte s ľuďmi zaobchádzať spravodlivo. Chápete to? Musíte s ľuďmi zaobchádzať spravodlivo,“  povedal americký prezident.


Na podporu lepších vzťahov s Ankarou Trump sľúbil, že čoskoro navštívi Turecko, ale neuviedol žiadny dátum.



Ankara opakovane vyhlásila, že sa bude držať dohody S-400, aj keď to znamená, že stratí svoju účasť na programe F-35 vo Washingtone.


USA požadovali, aby sa Turecko, ako člen NATO nespájal dohodou s Ruskom a namiesto toho si kúpil americké zbrane, ako je napríklad systém protivzdušnej obrany Patriot a za neuposlúchnutie tejto výzvy uvalili na Ankaru sankcie. USA už zrušili výcvik pre tureckých pilotov, ktorí sa naučili lietať americkými stíhačkami F-35 a vyhrážali sa, že vyhodia Turecko z multi-miliardového bojového programu stíhačiek.


Turecko sa však postavilo proti nátlaku USA a prisľúbilo, že sa bude brániť odvetnými opatreniami. Ruské S-400 majú prísť do Turecka najneskôr v lete tohto roku.