Monitoring extrémistov viedol k obvineniam z viacerých trestných činov, uvádza SIS
29 | 06 | 2019 I TASR

Monitoring zo strany slovenskej tajnej služby a následné informovanie o podozreniach z páchania extrémistických trestných činov predstaviteľov a sympatizantov slovenskej pravicovo-extrémistickej (PEX) scény prispeli k vzneseniu viacerých obvinení voči členom PEX.


Uvádza sa to v odtajnenej časti Správy o činnosti Slovenskej informačnej služby za minulý rok, ktorá bola v piatok zverejnená na oficiálnej internetovej stránke spravodajskej služby.

KRIMI NA STOPE: SIS rozpracovala aktivity osôb, ktorých činnosť mohla súvisieť s vraždou Kuciaka
Ekonomická kriminalita, často spojená s korupciou – podvody s dotáciami, colné a daňové podvody, pašovanie a zmanipulované verejné obstarávania, patrí medzi hlavné zdroje príjmov organizovaného zločinu na Slovensku. Čítať ďalej
29 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


"SIS v priebehu roka informovala príjemcov zo zákona o podozreniach z extrémistických trestných činov zo strany predstaviteľov PEX scény týkajúcich sa napríklad obchodovania s extrémistickým materiálom na internete, hanobenia štátnych symbolov, respektíve prezentácie extrémistických symbolov a hesiel na verejnosti. Tieto poznatky prispeli k vzneseniu viacerých obvinení z trestných činov extrémizmu voči členom PEX. Kritika vedenia trestných stíhaní členov PEX sa následne stala agendou virtuálnych aj verejných aktivít PEX," uvádza sa v spomínanej správe.

Podľa správy extrémisti zameriavali svoje aktivity v roku 2018 najmä na posilňovanie svojho politického a spoločenského vplyvu. V období predvolebnej kampane do orgánov samosprávy obcí zase zo strany extrémistov výraznejšie rezonovala aj protirómska a protiimigračná agenda. Medzi monitorované aktivity zo strany SIS patrili prezentačné témy PEX, extrémistické trestné činy predstaviteľov PEX, možné riziká zo strany radikálnych futbalových fanúšikov a aj dva prejazdy ruského motorkárskeho klubu Noční vlci cez územie SR.

Trošková sa stretla s ďalšou osudovou ženou Roberta Fica. Aký bol dôvod stretnutia?
V stredu v Bratislave sa ukázalo netradičné duo, ktoré zohralo významnú úlohu v živote bývalého premiéra Roberta Fica - Zuzana Weberová a Mária Trošková. Aký mali dôvod na stretnutie? Čítať ďalej
29 | 06 | 2019 | Roman Suchý