Apple bude svoj Mac Pro montovať v Číne. Uprostred tvrdej obchodnej vojny USA s Čínou
29 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Nový stolný počítač Apple Mac Pro, ktorý prednedávnom predstavila spoločnosť ako svoj vlajkový produkt sa doposiaľ vyrábal v USA. Po novom sa zrejme bude vyrábať v Číne. Tento prekvapujúci krok prichádza v čase, keď sa Washington a Peking pripravujú na riešenie vyhroteného obchodného sporu.


Špičkový desktopový počítač v hodnote 6.000 USD bude zostavovaný firmou Quanta Computer Inc. z Taiwanu, ktorý pre tento účel založil svoju dcérsku spoločnosť na dodávky elektroniky, vo výrobnom závode neďaleko Šanghaja. Správu priniesol Wall Street Journal.


Legendárny technogologický gigant sa však dostal pod tlak Trumpovej administratívy. Nemá sa údajne spoliehať na čínske továrne na výrobu mnohých svojich výrobkov, ale viac produktov má vyrábať doma v USA. Mac Pro bol pôvodne navrhnutý pre výrobu na domácom trhu a všetky predchádzajúce modely aj naozaj boli postavené v USA, zdroje blízke spoločnosti uviedli, že Apple dosiahne výrazne nižšie výrobné náklady ak ich presunie do zahraničia.


Hovorca Apple povedal nedávno pre Wall Street Journal, že spoločnosť montuje produkty v 30 štátoch USA. Len za minulý rok vyplatil 60 miliárd USD svojim dodávateľom v USA, ktorých je mimochodom viac ako 9 tis. a ktorí zamestnávajú viac ako 2 milióny Američanov. "Finálna montáž je len jednou časťou výrobného procesu," uviedol hovorca.


Prezident Trump sa stretol so svojím čínskym partnerom Ši Ťin-pingom na samite G20 v japonskej Osake, aby spoločne doriešili otázky okolo napätia nad vzájomným obchodom a dovoznými clami, ako aj kontroverziu čínskeho telekomunikačného giganta Huawei, ktorý bol obvinený z krádeže obchodné tajomstva od amerických technologických firiem. Huawei to pevne popiera.