Ako nás zmení evolúcia o 100 rokov?
29 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič
Moderné technologické vymoženosti so sebou neprinášajú len príjemné veci, ale aj nemalé zdravotné komplikácie. Vedci po celom svete už popísali niekoľko vážnych zdravotných problémov, ako napríklad „technologický krk“ vznikajúci pri nadmernom namáhaní krčných stavcov počas pozerania sa do telefónu.

To ale samozrejme nie je všetko. Zabudnúť nemôžeme ani na syndróm karpálneho tunela či nadmerné namáhanie očí spôsobené pozeraním do monitorov či displejov. Ako bude vyzerať ľudský jedinec, ktorý bude žiť povedzme o 100 rokov? Podpíšu sa všetky tieto nepriaznivé vplyvy na ľudské zdravie aj na výzore ľudstva? Presne túto otázku si položila spoločnosť TollFreeForwarding, ktorá sa rozhodla vytvoriť 3D model človeka budúcnosti.

Model je samozrejme žena, lebo tie sú väčšinou modelky a v ďalšom prípade k tomu vedie aj poznanie, že sú adaptabilnejšie v evolúcii. V neposlednom rade je to priam až bilblické.

Toll Free Forwarding
Toll Free Forwarding


Žena z roku 2100 sa volá Mindy a už na prvý pohľad je jasné, že s ňou niečo nie je v poriadku. Hneď ako prvé si môžete všimnúť zhrbený chrbát, ktorým trpia mnohí, keďže celé hodiny sedia za počítačom v kancelárii. Prehliadnuť sa nedá ani hrubý krk, ktorý vznikol práve nadmerným skláňaním hlavy smerom k displeju smartfónu. Krčné svalstvo sa vyvinulo tak, aby čo najviac znížilo poškodenie spôsobené zlým držaním tela.

Mindy má hrubšiu lebku, ktorá ju má ochrániť pred žiarením z telefónov, ktoré mnohí stále považujú za vážny problém pre ľudské zdravie. Zároveň došlo k zmenšeniu mozgovej kapacity. Najnovšie výskumy totiž poukazujú na to, že sedavá práca u ľudí skutočne znižuje mozgovú kapacitu.

Azda najbizarnejšou adaptáciou je neustále zovretá dlaň s lakťom ohnutým do 90-stupňového uhla, čo má byť spôsobené neustálym držaním smartfónu v ruke. „Spôsob, akým držíme naše telefóny, môže v určitých miestach spôsobovať napätie výsledkom čoho sú potom „smskové pazúry“ a „90-stupňové lakte,“ ktoré sú taktiež známe ako syndróm kubitálneho tunelu,“ vysvetľuje doktorka Nikola Djordjević.

Pri poslednej adaptácii Mindy zašli jej tvorcovia najďalej. Mindy má totiž dva páry viečok, ktoré sú navrhnuté tak, aby filtrovali modré svetlo z technologických zariadení. „Ľuďom sa môžu vyvinúť väčšie vnútorné viečka, ktoré budú slúžiť na filtráciu príliš silného svetla. Alternatívne môžeme očakávať, že sa ľudská šošovka vyvinie tak, aby sama od seba filtrovala modré svetlo a do oka pustila len zlomok modrého svetla,“ vysvetlil Kasun Ratnayake z University of Toledo.

Telo Mindy je jednoznačne „prehnané“. Ide však o krásny príklad toho, čím si prechádzajú naše telá v tejto modernej dobe. Sme generácia, ktorá sa s telefónmi a počítačmi lúči