USA nemajú žiadne iné prostriedky ako „zničiť“ Irán, iba nukleárnym útokom? Tvrdí Teherán
28 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Hroziace spustenie jadrovej vojny proti inej krajine nie je podľa medzinárodného práva len nehanebne nezákonné, ale dokazuje, že prezident Trump nerozmýšľa o dôsledkoch svojej rétoriky. Povedal iránsky minister zahraničia Javad Zarif pre CNN.


"Existuje charta OSN a hrozba vojen je nezákonná,” čím minister parafrázoval článok 2.4 Charty OSN. Vyjadrenie prišlo v reakcii na vyjadrenia prezidenta Trumpa, hovoril o "vyhladení" Iránu, ak islamská republika ohrozí "čokoľvek americké".


“Toto vyhlásenie dokazuje, že zámery USA sú nezákonné. Spojené štáty nemajú možnosť zničiť Irán inak, než s použitím zakázaných zbraní.”


Zarif však nešpecifikoval, čo presne myslel pod pojmom “zakázané zbrane”. Nedávno však poukázal na to, že USA sú jedinou krajinou, ktorá kedy použila jadrové zbrane a v tejto súvislosti poznamenal, že Irán je pripravený brániť sa proti agresii USA v akomkoľvek scenári.


Oba národy sa minulý týždeň ocitli na pokraji vojny po tom, čo Irán zostrelil americký špionážny dron nad svojimi teritoriálnymi vodami. USA v odvetných opatreniach spustili letecké útoky proti Iránu, ale misiu na poslednú chvíľu Donald Trump zrušil. Urobil tak údajne potom, čo mu bolo oznámené, že v dôsledku útokov by mohlo prísť o život až 150 ľudí.


Zatiaľ čo obe krajiny zdôrazňujú, že majú v úmysle odvrátiť vojnu, Irán aj naďalej vníma americkú rétoriku a vojenské a hospodárske aktivity voči Iránu, ako „konfrontačné“ a „provokatívne“.


Zarif pripomenul Bielemu domu „že už nežijeme v 18. storočí“, a Trumpovi navrhol, aby si najal lepších poradcov, ktorí dokážu plne pochopiť iránsku pozíciu a ktorí môžu ponúknuť životaschopné riešenia krízy. Trump dostáva „nesprávne informácie a nesprávne analýzy, v dôsledku čoho sa teraz ocitol v situácii z ktorej sa musí dostať von,“ povedal Zarif.


Predtým najvyšší líder Ali Chameneí objasnil, že Teherán nebude rokovať s Washingtonom, kým neprestane so svoju štvavou kampaňou „maximálneho tlaku“ so zoznamom ultimatívnych požiadaviek na Irán, aby sa ich splnením vyhli kríze. Tú však spustil Donald Trump, keď jednostranne v máji minulého roka odstúpil zo Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ktorá sa bežne označovala ako jadrová dohoda s Iránom.