Koľko zarábajú politici? Suverénne vedie Kiska
28 | 06 | 2019 I Gabriel Matta

Najvyššie príjmy spomedzi aktívnych politikov priznali exprezident Andrej Kiska, viac ako 480 tis. EUR, a predseda Národnej rady SR Andrej Danko, viac ako 250 tis. EUR. Vyplýva to z majetkových priznaní politikov a verejných funkcionárov za rok 2018 zverejnených na webe NR SR, ktoré do rebríčka zostavila platforma verejne.digital.


Celkový rebríček príjmov všetkých verejných funkcionárov vedie člen Bankovej rady NBS Ľuboš Pástor (573 597 eur). Nasledujú zástupca štátu v Transpetrole Stanislav Rehuš (572 297 eur) a bývalý minister spravodlivosti a advokát Tomáš Borec (550 805 eur).


V prvej desiatke v rebríčku skončili aj exminister hospodárstva Juraj Miškov, zástupca štátu v akciovej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava Miroslav Obert, guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, bývalý minister vnútra Vladimír Palko a predseda Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo a bývalý poslanec za stranu Smer-SD Pavol Pavlis. Priznávajú príjmy v rozpätí od 236 tis. do 573 tis. EUR.


V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2017 z prvej desiatky vypadli poslanec za stranu Smer-SD a podpredseda NR SR Martin Glváč, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, bývalý minister vnútra a zdravotníctva Tomáš Drucker, bývalý minister vnútra Róbert Kaliňák a podpredseda predstavenstva Transpetrol, a.s Martin Ružinský.