Dolár definitívne skončí! Rusko a Čína sa dohodli
28 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Moskva a Peking načrtli medzivládnu dohodu o prechode na národné meny v vzájomnom bilaterálnom obchode. Dohoda posilní krížové zúčtovanie až do výšky 50% v snahe maximálne obmedziť vyplyv amerického dolára na obe ekonomiky.


Dokument podpísal ruský minister financií Anton Siluanov a šéf Čínskej ľudovej banky, Yi Gang, uviedli Izvestia.


Moskva a Peking v súčasnosti vyvíjajú nové mechanizmy cezhraničných platieb medzi ruskými a čínskymi podnikmi, uviedol denník s odvolaním sa na list ministra financií Sergeja Storčaka, Anatolijovi Aksakovovi, riaditeľovi Výboru pre finančný trh Štátnej dumy (dolná komora ruského  parlamentu). Obe strany môžu zúčtovať vzájomné platoby vo svojich domácich menách s tradičným systémom SWIFT, ruským systémom pre prenos finančných správ (SPFS) a čínskym cezhraničným medzibankovým platobným systémom (CIPS).


Obe krajiny budú musieť podľa Aksakova vyvinúť finančné nástroje pre rubeľ a jüan, aby posilnili vzájomný menový obchod a zmiernili riziká výkyvov výmenných kurzov. Dodal, že v najbližších rokoch by sa podiel obchodu v národných menách medzi Ruskom a Čínou mohol zvýšiť až päťnásobne a to zo súčasných 10 až na 50%.


Mechanizmus platieb v národných menách bude stanovený na budúci rok. Na ten prejdú najprv veľké spoločnosti so štátnou účasťou z odvetví ako energetika a poľnohospodárstvo. Platby yuan-rubeľ sa uskutočnia aj na existujúcich zmluvách, ktoré stanovujú zúčtovanie v dolároch.