Americká diplomacia sa pokúšala ponížiť Venezuelu, vraví Putin
28 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Rusko nezasahuje do Venezuely ani nikde inde. Povedal prezident Vladimír Putin a kritizoval Washington za snahy o zavedenie vlastných lídrov v Latinskej Amerike a na celom svete vôbec.


Ruská hlava štátu poskytla rozhovor pre Financial Times v ktorom Putin uviedol, že venezuelský prezident Nicolas Maduro neostal pri moci „iba vďaka ruským zbraniam“. Vysvetlil, že Moskva má dohody s Caracasom a že ruskí poradcovia a experti boli vo Venezuele za týmto účelom, ale neboli to vojaci.


Nezasahujeme do týchto záležitostí. Nie je to náš biznis. Tento problém musí riešiť samotný venezuelský ľud. To je všetko.


Porovnával ruskú pozíciu vo Venezuele s operáciami „režimu zmeny“ pod vedením USA na Blízkom východe a v severnej Afrike, ako napríklad v Líbyi a Iraku, čo vyústilo do úplného kolapsu vlád a vzostupu terorizmu v týchto krajinách.


„Naozaj sa chceme vrátiť k diplomacii z bojových člnov? Na čo je to dobré?“ Nastolil Putin svoje otázky.


Načo je potrebné ponižovať latinskoamerické národy v tomto modernom svete a zavádzať formy vlády alebo lídrov zvonku?


Rusko verí v praktický prístup, pokiaľ ide o politiku ktorejkoľvek krajiny, uviedol Putin.


Rusko rovnako vo Venezuele, ako aj v ktorejkoľvek inej krajine schvaľuje politický vývoj, „ak sa uskutočňuje v súlade s vnútornými pravidlami a legislatívou krajiny, jej ústavou a rešpektuje vôľu ľudí“.


„To máme pripustiť, že Juan Guaidó vstúpil na námestie a vyhlásil sa za prezidenta? To stačí? Má ho preto celý svet uznať ako prezidenta?“ Pýtal sa Putin. „Urobme to isté v Japonsku, USA alebo Nemecku. Čo sa bude diať? Chápete, že to spôsobí chaos na celom svete?


„Kde sú tí samozvaní prezidenti a opoziční vodcovia? Niektorí z nich sa uchýlili do zahraničných ambasád a iní sa skrývajú. Čo s tým máme teraz robiť? “ Spýtal sa s odkazom na opozíciu podporovanú Spojenými štátmi americkými, ktorá sa v Caracase snažila získať moc.