Z PARLAMENTU: Poslanci ukončili dnešné rokovanie diskusiou o možnosti voliť zo zahraničia
27 | 06 | 2019 I TASR

Diskusiou k návrhu umožniť Slovákom žijúcim v zahraničí voliť aj na zastupiteľských a konzulárnych úradoch ukončili poslanci ôsmy rokovací deň 46. schôdze Národnej rady SR.


Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva predložili do parlamentu poslanci zo strany SaS. Rokovanie vo štvrtok ukončili poslanci o niekoľko minút skôr pre neprítomnosť viacerých predkladateľov návrhov. V piatok čaká snemovňu posledný rokovací deň pred letnými prázdninami.

Déjà vu? Danko vyhlásil ďalšiu voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu
Ďalšia voľba chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude na septembrovej schôdzi. Kandidátov možno navrhovať do 26. augusta do 12.00 h. Rozhodol o tom predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Voľba má byť na schôdzi, ktorá sa začne 10.... Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | TASR


K téme umožnenia voľby zo zahraničia získali predkladatelia podľa poslanca Martina Klusa podporné stanovisko od ministerky vnútra Denisy Sakovej, ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka či premiéra Petra Pellegriniho.

Premiér vo štvrtok povedal, že rezort vnútra už chystá novelu zákona. "Novela má byť komplexná, aby sme pripravili všetky typy volieb. Pri prezidentských voľbách, keďže ide o dvojkolové voľby, musíme zvážiť podobu. V parlamentných voľbách sa voliť zo zahraničia dá. My by sme to chceli rozšíriť na všetky, kde to ešte nie je možné. Zatiaľ je to formou poštovej zásielky," doplnil Pellegrini.

Plénum v závere dňa tiež rokovalo o návrhu na prijatie uznesenia, ktoré má upozorniť na zhoršujúci sa stav v oblasti dodržiavania náboženskej slobody.

Poslancov ešte v piatok čaká prerokovanie niekoľkých bodov schváleného programu, medzi nimi aj neverejné rokovanie o správe o plnení úloh Vojenského spravodajstva či správe o činnosti Slovenskej informačnej služby. V piatok sa zároveň ukončí posledná riadna schôdza pred letnými prázdninami. Body, ktoré prípadne nestihne snemovňa do konca aktuálnej schôdze prerokovať, presunú na nasledujúcu, septembrovú schôdzu.

PELLEGRINI BUCHOL DO STOLA: Sociálny balíček je pre neho prednejší než vyrovnaný rozpočet
Premiér Peter Pellegrini stojí za opatreniami z takzvaného sociálneho balíčka, ako je zvýšenie rodičovského príspevku, zdvojnásobenie vianočného príspevku pre dôchodcov, či zníženie daní pre pracujúcich, a to aj v prípade, ak by to malo znamenať... Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | TASR