Slavěna Vorobelová: O mätúcom Kiskovi, Národnej koalícii a rozpade Smeru (ROZHOVOR)
27 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Rozhovor so Slavěnou Vorobelovou, predsedníčkou strany NÁRODNÁ KOALÍCIA na aktuálne dianie


Politickú mapu Slovenska pred pár dňami definitívne zmenil Andrej Kiska predstavením svojej strany Za ľudí. Čo na ňu hovoríte? Na odprezentovaných lídrov, hodnoty...

Je to trošku mätúce. Strany ako Za ľudí sa snažia osloviť čo najširší okruh voličov a to býva beh na krátku trať. Stačí si spomenúť na podobné strany v minulosti. Skôr či neskôr sa ale Andrej Kiska definitívne prikloní ku konzervatívnejším stranám, aj keď on to bude popierať. Ale dostane tú mediálnu nálepku a tá mu ostane.

On ju promoval už počas svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta. Čo ste si o tom v tom čase mysleli?

Že zneužil funkciu prezidenta republiky. Zneužil a znevážil, pretože prezident republiky musí byť nadstranícky. On už svojou dovtedajšou činnosťou, výberom svojho tímu, jednotlivými krokmi dokazoval, že taký nie je. Ale najviac je z toho bizarné niečo iné. Že o post prezidenta už ďalej nemal záujem, lebo chcel byť viac s rodinou a teraz hovorí, že je pripravený robiť non-stop aj cez víkendy.

Jeho strana sa bude snažiť pôsobiť stredovo, určitú časť voličov preberie možno aj Smeru, určite však iným dnes opozičným stranám. Ohrozí podľa vás aj súčasné národné strany?

Nemyslím si. Určite ohrozí najsilnejšiu stranu Smer, tá sa postupne jednoducho rozpadá a to sa týka aj jej voličskej základne. No najviac bude čerpať hlasy od súčasných opozičných strán, určite  eurovoľbových voličov PS-Spolu, časť zoberie OĽaNO či SaS. Národné strany sa programovo s jeho stranou neprekrývajú, ani počas jeho prezentácie som nepostrehla dôraz na tieto témy. Za ľudí vnímam ako nemastnú-neslanú stranu, presne takú, aký bol Kiska ako hlava štátu.

Samotný Kiska sa následným rozhovorom po prvej tlačovke prihlásil ku konzervatívnym stranám. Prečo, keď chce byť stredový?

Aby bol otvorený všetkým voličom. Jeho kalkul je správny, navyše v konzervatívnom spektre je už priveľa strán, načo by sa profiloval otvorene týmto smerom. Ale súhlasím s týmto tvrdením, že aj tak pôsobí konzervatívne, už len výberom svojich ľudí. Spomeňme Janu Žitňanskú, tá by predsa v inej, ako konzervatívnej alebo stredovej strane ani nemohla byť.

Kto na jeho Za ľudí môže z dnešných parlamentných strán najviac doplatiť?

Časť som už spomenula - bude to SaS, OĽaNO, možno slovenskí voliči Mostu - Híd. Určite však preberie časť sympatizantov PS-Spolu, to však nie je parlamentným zoskupením, prípadne sa spoja a bude lídrom trojlístka PS-Spolu-Za ľudí.

Čo tieto zmeny znamenajú pre Národnú koalíciu?

Pre nás tieto nové strany nehrajú žiadnu rolu. Nie sme s nimi ani hodnotovo, ani programovo spriaznení. Skôr som zvedavá na výzvu Anny Záborskej, aby sa spájali kresťanské strany, ale efekt zatiaľ z tejto snahy nevidno.

Čo pre vás výsledok z eurovolieb 0,72 percent hlasov znamená do ďalšieho obdobia? Otvára sa otázka pre mediálne známeho, rešpektovaného národného lídra, ktorý by dokázal prípadne osloviť aj voličov konkurencie? Uvažovali ste týmto smerom?

Sme neparlamentná strana so všetkým, čo k tomu patrí, teda aj s menším záujmom zo strany mienkotvorných médií. Nahrádzame to však usilovnou prácou v teréne, pri stretnutiach s voličmi. Áno, otázka volebného lídra je pre nás otvorená. Ja som nikdy netrvala na tom, že tým lídrom musím byť ja.

Kto by ním mohol byť? 
Uvidíme, sme v rokovaniach so zaujímavými menami.

Neponúka sa nepriamo osoba Štefana Harabina? Sám sa vyjadril, že by si vedel predstaviť byť lídrom existujúcej strany, jeho proklamované hodnoty majú silný prienik s vašimi... 
Teoreticky áno. Nepopieram, že nám sú názory pána Harabina blízke. A pre nás by bolo určite lepšie mať ho na svojej strane ako na strane politického súpera. Tieto úvahy však nechcem bližšie komentovať, lebo sú predčasné.

Aj keď by možno aj on chcel, ale parlamentné strany ho zatiaľ nezlanárili. V prípade potenciálnu preferenčného výtlaku je to pri ňom vlastne jedno. Bolo by to pre vás riešenie?

Aj áno, aj nie. Tá otázka, ale nie je takáto jednoduchá, ako ste ju položili. Všetko má svoje pre a proti, a to je aj tento prípad.

Ak by to tak bolo, vy ako predsedníčka Národnej koalície by ste s tým mali problém? Vedeli by ste si predstaviť takýto model?

Určite áno, bolo by to možno o dosť jednoduchšie.

Napríklad v Smere to nefunguje...

To vidíme všetci. Tam je však situácia iná. Fico si stranu postavil na zelenej lúke, je to jeho dieťa. Pellegrini bol človek, ktorý v Smere o ničom zásadnom nerozhodoval. Nechcem sa s nimi prirovnávať, to by nebolo náležité, ale ak mám povedať moju situáciu, na čelo strany som sa dostala len nedávno, prácu beriem s pokorou a mám podporu bývalého predsedu pána Kozlíka.

Ste nastavení tak, že Národná koalícia musí byť v budúcom parlamente?

Nastavení sme tak, že spravíme všetko pre to, aby sme v tom parlamente boli.

Čo pre to chcete spraviť?

Dotiahnuť otázku možného volebného lídra, pracovať na marketingovej a komunikačnej stratégii, poctivo obchádzať regióny a presviedčať ľudí, že o ich hlas stojíme a že my na rozdiel od konkurencie svoje sľuby plníme. Určite gro kampane a našej snahy bude súvisieť s osobným kontaktom s voličom. A to v každom regióne. Veď ja sama pochádzam z východu a všetci vieme, že tento región je vo všetkých dôležitých ukazovateľoch na posledných priečkach.

Národná koalícia chce priniesť hmotnú zodpovednosť politikov za rozhodnutia pri správe majetku štátu, respektíve pri hospodárení s verejnými zdrojmi. Myslíte si, že na tento návrh nájdete podporu politikov aj z iných strán?

Na prvý pohľad tento zámer možno pôsobí romanticky, ale naozaj sme presvedčení, že bez zodpovednosti ľudí za ich skutky sa situácia v štáte nezlepší. A treba začať od politikov. Prečo by sme občania stále mali cez dane platiť ich kiksy, kauzy, pokuty, ktoré zapríčinia svojim konaním úradom, ktoré zastupujú.

Ktorým by ste nechali čo z minulosti zaplatiť?

Toho je strašne veľa a výčitky sa týkajú všetkých, ktorí sa nejakým spôsobom v posledných rokoch podieľali na výkonnej moci. Zákon však nechápeme retroaktívne, pôjde o postihy za skutky, ktoré sa stanú až po jeho prijatí.

Sledujete povolebné dianie v Humennom? 
Samozrejme, denne.

Čo na to hovoríte?

Že sa nič nezmenilo, vymenili sa len ľudia, zmenili sa mená. Humenčania si však vybrali v slobodných voľbách a rešpektujem to. Pani Vaľová si našla druhú stoličku, jedna jej nikdy nestačila a okrem poslancovania v parlamente dnes vedie Úniu žien Slovenska. Verím, že je spokojná.

Vy ste v posledných komunálnych voľbách kandidovali na pozíciu primátorky. Pre Janu Vaľovú ste v minulosti pracovali ako hovorkyňa, zákulisie dobre poznáte. Vaľová sa s dnešným primátorom Milošom Meričkom mediálne ostreľuje, dalo sa to čakať?

Dalo. Po extréme prišiel protiextrém. Čo iné ako hádky z toho mohlo vzísť? Nový primátor však podľa môjho názoru pristupuje k veciam ešte menej koncepčne ako jeho predchodkyňa. Riadiť mesto nie je totiž jednoduchá záležitosť. Mnohí si možno vydýchli, ale to nestačí, ak má mesto napredovať.

Chcete sa ešte venovať aj komunálnej politike alebo sa budete venovať už len tej straníckej?

Pre mňa sú prioritné nadchádzajúce parlamentné voľby a spravím všetko pre to, aby v nich Národná koalícia bola úspešná. Chcem sa venovať strane, za ktorú cítim zodpovednosť, vážim si podporu ľudí, ktorí sa odhodlali spolu so mnou niečo meniť a je ich na moje prekvapenie mnoho. To, či sa raz ešte budem uchádzať o priazeň Humenčanov, je však otvorené. Nikdy neviete, kam sa Vaše životné cesty budú uberať. Momentálne pôsobím skôr v Bratislave, predtým to boli Košice, no k Humennému cítim silný vzťah a veľmi mi na ňom záleží.