Nemecko súdi gang jedenástich migrantov za hromadné znásilnenie osemnásťročného dievčaťa
27 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Pred súd v juhonemeckom Freiburgu sa postavilo jedenásť obžalovaných mužov vo veku od osemnásť do tridsať rokov. Väčšina z nich sú žiadatelia o azyl. Súd s nimi začal pojednávať prípad hromadného znásilnenia osemnásťročnej ženy, ku ktorému v tomto meste došlo minulý rok v septembri. Osem obžalovaných pochádza zo Sýrie, ostatní traja sú z Alžírska, Iraku a Nemecka. Prípad vyvolal v Nemecku demonštrácie a politické spory.


Podľa obžaloby dostalo osemnásťročné dievča 14. septembra 2018 na jednej z freiburských diskoték drink od mladíka zo Sýrie. V pití však bola primiešaná droga. Okolo polnoci klub spoločne opustili. V blízkom kroví ju potom znásilnil.


Dievča nechal ležať samotné a vrátil sa na diskotéku, kde sa chválil svojim zážitkom odporučil ho aj svojim kamarátom a známym. Uviedol im, že dievča ešte stále leží vonku a je možné ju sexuálne zneužiť. Presne to aj ďalšia desiatka mužov behom nasledujúcich dvoch až troch hodín podľa štátneho zástupcu urobila. Kvôli kombinácii alkoholu a drog sa dievča nedokázalo brániť.



Prípad Freiburgom doslova otriasol. Dva roky pred tým tu totiž bola brutálne znásilnená a zavraždená mladá študentka afgánskym utečencom, ktorý za tento skutok neskôr dostal doživotie.


Po zverejnení prípadu hromadného znásilnenia mladej ženy jedenástimi imigrantmi, usporiadala v meste demonštráciu protiimigračná Alternatíva pre Nemecko. Prišlo na ňu okolo štyristo ľudí. Proti protestu sa ich naopak postavilo viac ako dve tisíc.


Rovnako se kvôli prípadu dostali pod tlak aj vyšetrovatelia, pretože sa ukázalo, že na hlavného podozrivého bol v čase znásilnenia vydaný zatykač kvôli ťažkému ublíženiu na zdraví a rovnako aj znásilnenia ešte z roku 2017. Polícia ale muža pri pokuse o zatknutie nenašla v jeho byte. O štyri dni na to došlo k znásilneniu vo Freiburgu.


„Jedná sa o najväčší proces v dejinách súdnictva vo Freiburgu, aspoň čo do počtu obvinených. Rovnako však aj ohromným záujmom verejnosti,“ píšu miestne noviny.



Obžalovaní boli do Freiburgu prevezení z väzobných väzení z celého Bádenska-Württemberska. Pre každého obžalovaného je v súdnej budove vyčlenená zvláštna cela, aby spolu nemohli behom prestávok komunikovať.