NATO VO VESMÍRE: Severoatlantická aliancia prijala svoju prvú vesmírnu politiku
27 | 06 | 2019 I TASR
Severoatlantická aliancia prijala svoju prvú vesmírnu politiku, oznámil vo štvrtok jej generálny tajomník Jens Stoltenberg. Podľa neho NATO vytvára rámec na riešenie hrozieb zameraných voči kľúčovej vesmírnej infraštruktúre, ako sú komunikačné a navigačné satelity.

"NATO dnes urobilo ďalší dôležitý krok vo svojej adaptácii tým, že schválilo svoju prvú Vesmírnu politiku," napísal Stoltenberg na Twitteri počas stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli.

"Vesmír je pre aliančnú obranu a odstrašovanie nevyhnutný - od schopnosti navigovať a sledovať sily až po satelitnú komunikáciu a odhaľovanie štartov rakiet," povedal Stoltenberg neskôr novinárom. Citovala ho agentúra DPA.

Podľa šéfa NATO je vesmírna politika zameraná na koordináciu úsilia spojencov čeliť výzvam vznikajúcim vo vesmíre. Aliancia nemá za cieľ rozvíjať svoje vlastné vesmírne kapacity.

"Toto nie je o militarizovaní vesmíru," upozornil Stoltenberg, pričom zdôraznil úlohu NATO ako "fóra na výmenu informácií, zvýšenie interoperability a zabezpečenie toho, aby naše misie a operácie mohli žiadať o podporu, ktorú potrebujú".

Podľa DPA by NATO malo tento rok pridať na svoj zoznam operačných oblastí aj vesmír. Momentálne operuje v pozemnej, námornej, leteckej a kybernetickej oblasti.