Glosa Petra Králika: Hrdili sa, že sú zmenou v komunále voči Smeru. Dnes si len menia platy smerom hore
27 | 06 | 2019 I Peter Králik

Vo vedení mesta Košice nastali zmeny v platových pomeroch. Primátorovi Polačekovi zvýšili poslanci plat už dva mesiace po nástupe do vedenia magistrátu. Na Slovensku však nie je jediný, stalo sa to skôr "opozičným" pravidlom.


Od februára 2019 tak prvý muž Košíc zarába mesačne 5 316 eur.

Podobný "osud" postretol aj ďalších primátorov, ktorí sa hrdili tým, že predstavujú zmenu vo svojich mestách. Najmä tam, kde dovtedy vládol Smer.

Po siedmich mesiacoch od vzletne ohlasovanej zmeny v komunále, ktorá mala predznamenať zmenu v parlamentných voľbách, sme tak iba svedkami hier o platy a nie rozvoj miest.

Primátor Košíc po polroku zvýšil svojej námestníčke plat o štvrtinu. Gurbáľová dostane mesačne 3500 eur, Gibódovi ponechal 2 800.


Na otázku médii aký je dôvod, resp. kde viceprimátorka vidí úspech svojho šesťmesačného pôsobenia, ktorý je tak markantný, aby to viedlo k zvýšeniu platu, nedokázal nik z magistrátu v Košiciach dať normálnu odpoveď.

Danko, Čaputová a Pellegrini podpísali spoločnú deklaráciu. Prečítajte si jej plné znenie
Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini podpísali spoločnú deklaráciu o jasnej prozápadnej orientácii Slovenska. Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | Roman Suchý, TASR


Namiesto toho na otázku Košického Korzára reagovali, že „plat námestníkov primátora určuje primátor mesta najmä vzhľadom na náročnosť úloh a rozsah výkonu funkcie námestníkov vyplývajúcich z poverenia v súlade so zákonom o meste Košice a zákonom o obecnom zriadení. V zmysle novely zákona o obecnom zriadení, platnej od 1. 2. 2019, sa určený plat zverejní na webstránke mesta do 30 dní od jeho určenia“.

Či už sú to Košice, Nitra alebo neúspešný pokus o zvýšenie primátorského platu v Žiline, mali by sme sa mať na pozore.

Toľko bubnovaná kvalitatívna zmena, ktorú mala predstavovať opozícia pri prevzatí moci po komunálnych voľbách v krajských mestách, sa akosi vyparila a zostala len trápna hra o to, kto bude mať najvyšší plat.

Malo by to byť varovaním pre nás všetkých, najmä pred parlamentnými voľbami.

Hrdili sa, že sú zmenou v komunále voči Smeru. Dnes len menia platy smerom hore... pre seba!

PRIESKUM FOCUS: Za prvou trojkou Smer, PS+Spolu a ĽSNS je 5-percentná preferenčná priepasť. Most ostal pred bránami parlamentu
Agentúra FOCUS uskutočnila v dňoch 19.6. – 25.6.2019 prieskum verejnej mienky. Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | Roman Suchý