Čaputová sa vyjadrí až k finálnej verzii novely zákona o volebnej kampani
27 | 06 | 2019 I TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa k novele zákona o volebnej kampani, o ktorej parlament rokuje v zrýchlenom režime, vyjadrí, až keď bude známe jej konečné znenie. Povedala to vo štvrtok. Priznáva však, že niektoré opatrenia v novele "môžu vyvolávať polemiku".


Novela zákona o volebnej kampani má zaviesť finančné limity pre strany, či zrušiť tretie strany ako oprávnené subjekty viesť volebnú kampaň. Poslanci navrhované zmeny odôvodňujú snahou vytvoriť rovnaké súťažné podmienky pre politické strany súperiace vo voľbách. Politická strana by podľa novely mohla prijať z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov najviac 3,5 milióna.

Danko, Čaputová a Pellegrini podpísali spoločnú deklaráciu. Prečítajte si jej plné znenie
Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini podpísali spoločnú deklaráciu o jasnej prozápadnej orientácii Slovenska. Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | Roman Suchý, TASR


Právna norma má tiež určiť maximálnu sumu ročného členského príspevku, ktorú môže politická strana prijať od jedného člena. Mala by byť 10.000 eur. Novela by mala upraviť aj pokuty pri prekročení finančného limitu pre volebnú kampaň. Zákonodarcovia chcú tiež zvýšiť sankcie za neoprávnené vedenie volebnej kampane a za porušenie volebného moratória. Doplniť by sa ďalej mala pokuta pre právnické osoby za porušenie moratória.

Poslanci navrhujú, aby boli zmeny v zákone o volebnej kampani platné ku dňu ich vyhlásenia Zbierke zákonov SR. Odôvodňujú to problematikou návrhu zákona.

Čaputová posiela Lukašenkovi "jasný signál": Dankove pozvanie "nie je z prezidentskej úrovne"
Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, že pozvanie na oslavy SNP, ktoré mu počas svojej návštevy adresoval predseda parlamentu Andrej Danko, nie je z prezidentskej úrovne. Novinárom to povedala vo... Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | TASR