Bratislavských poslancov čaká rokovanie o parkovacej politike aj o nových šéfoch mestských podnikov
27 | 06 | 2019 I tasr

V Bratislave bude vo štvrtok a v piatok 28. 6. zasadať mestské zastupiteľstvo. Najdôležitejšími bodmi rokovania poslancov pred letnými prázdninami bude schvaľovanie parkovacej politiky a vymenovanie primátorom navrhnutých nových šéfov mestských podnikov. Mestský parlament sa bude zaoberať témou nízkoemisných zón či zóny bez pesticídov. Rozhodovať bude aj o dotáciách na projekty pre ľudí bez domova či o spoločnom programovom vyhlásení primátora a mestských poslancov.


Poslanci rozhodnú, či sa v Bratislave zhruba od roku 2021 spustí parkovacia politika v prvých zónach. Spoplatnené zóny majú byť iba na miestach, kde je výrazný problém s parkovaním a iba v časoch, keď problém s parkovaním na danom mieste pretrváva. Vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v hlavnom meste, majú v štyroch tarifných pásmach za parkovanie platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu.

Bratislavčania - rezidenti si majú za prvú parkovaciu kartu na byt zaplatiť ročne 39 eur. Polročná a trojmesačná cena pri prvej rezidentskej karte nie je. Za druhú parkovaciu kartu na byt si majú rezidenti zaplatiť 150 eur za rok, 75 eur za polrok a za tri mesiace 37,50 eura. Tretia parkovacia karta na byt vyjde Bratislavčanov na 500 eur za rok, 250 eur na polrok a 125 eur na tri mesiace. Na jeden byt bude možné vydať maximálne tri rezidentské parkovacie karty. Mesto chce zaviesť aj návštevnícku a bonusovú parkovaciu kartu. Abonentské parkovacie karty pre podnikateľov majú ročne stáť od 500 do 2000 eur.

NSA bola opäť prichytená pri ilegálnom zbieraní údajov o Američanoch
NSA bola opäť prichytená pri nedovolenom získavaní dát Američanov cez ich telefóny. Stalo sa tak len niekoľko mesiacov po podobnom incidente. Vtedy ic incident prinútil (údajne) očistiť stovky miliónov záznamov získaných bez povolenia... Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Primátor Matúš Vallo predloží poslancom na schválenie výberovou komisiou vybratých a ním odobrených kandidátov na nových šéfov mestských podnikov. Vallo navrhuje za šéfa Dopravného podniku Martina Rybanského, za šéfa firmy Odvoz a likvidácia odpadu Martina Masláka, za predsedu predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Petra Olajoša, za riaditeľa Mestských lesov v Bratislave Mateja Dobšoviča a za predsedníčku predstavenstva v Metro Bratislava Zuzanu Kollárikovú. Či sa títo kandidáti postavia na čelo strategických mestských podnikov, rozhodnú mestskí poslanci.

"Zmeny v spravovaní Bratislavy, jej efektívne fungovanie a lepšia kvalita života sú reálnymi potrebami, ktoré oslovili v komunálnych voľbách veľké množstvo Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Sme presvedčení, že náš program pre Bratislavu je odpoveďou na aktuálne výzvy, ktorým čelí naše hlavné mesto," píše sa v návrhu programového vyhlásenia primátora a poslancov na roky 2019 až 2022. V dokumente, o ktorom má zastupiteľstvo rokovať, sa tiež uvádza, že jednou z hlavných výziev je vysporiadanie sa s klimatickou zmenou a sociálnymi zmenami. "Tieto zmeny výrazne ovplyvňujú kvalitu života v meste a jeho udržateľnosť. Aj preto je naším cieľom moderné, zdravé a prosperujúce mesto."