Z PARLAMENTU: Ráno v pléne nebol takmer nikto, diskusiu o predprimárnom vzdelávaní presunuli
26 | 06 | 2019 I TASR

Poslanci mali začať siedmy deň 46. schôdze Národnej rady SR diskusiou k novele zákona o výchove a vzdelávaní. Na základe návrhu poslanca Ondreja Dostála prerokovanie návrhu presunuli na štvrtok  Okrem tohto bodu presunuli aj niektoré ďalšie pre neprítomnosť viacerých predkladateľov.


Dostál v súvislosti s návrhom na zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania pre deti od piatich rokov namietal, že od doručenia spoločnej správy výborov neuplynulo potrebných 48 hodín. Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) po vyslovení všeobecného súhlasu prítomných zhruba desiatich poslancov bod presunul na nasledujúci deň. Koalícia v novele zákona navrhuje, aby predprimárne vzdelávanie v materských školách bolo pre päťročné deti povinné.

Teror na diskotéke si vyžiadal druhú obeť. Ďalší mladík prehral súboj o život
Pri sobotnej streľbe na diskotéke zahynul Jakub, dnes svoj boj o život prehral aj Martin E. Informácie priniesol portál pluska.sk. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Poslanci napokon pokračovali diskusiou o návrhu zákona o štátnej správe a školskej samospráve, ktorú na júnovú schôdzu NR SR predložili poslanci z klubu OĽaNO.

Novelou navrhujú dve zmeny. Prvá je obmedzenie počtu po sebe nadväzujúcich funkčných období riaditeľa tej istej školy na tri. Druhá zmena predpokladá, že na zvolenie do funkcie toho istého zariadenia bude kandidát potrebovať vyšší počet hlasov výberovej komisie, ktorou je rada školy. Volený by tak bol trojpätinovou väčšinou.

Okrem diskusie k návrhom zákonov čaká poslancov aj hlasovanie o viac ako 20 bodoch schváleného programu. Na popoludnie majú naplánované rokovanie o návrhu vlády na doplnenie členov Rady Slovenského pozemkového fondu. Tento bod bol zaradený do programu v utorok.

SR v roku 2019 vyčlení na obranu až 1,74 % HDP
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg predstavil v utorok správu o výdavkoch na obranu členov Severoatlantickej aliancie. Slovensko by podľa údajov Aliancie malo v roku 2019 na obranu vyčleniť 1,74 percenta hrubého domáceho produktu... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | TASR