Teherán priam rozčuľuje pokrytectvo Washingtonu. "Koľko ľudí zabilo USA?" Irán nikdy nevyrábal jadrové zbrane
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Irán nikdy nebude hľadať jadrové zbrane alebo iné zbrane hromadného ničenia z dôvodu svojho záväzku k náboženským zásadám, povedal minister zahraničia Javad Zarif, ktorý obvinil USA zo selektívneho humanitárneho diktátu.


Minister zahraničných vecí vystúpil s prejavom v ktorom kritizoval Washington za pokrytectvo, akým minulý týždeň zrušil plánovaný útok kvôli obavám, že by mohol zabiť 150 ľudí.


"Naozaj ste sa báli o 150 ľudí?" Povedal neveriacky. “Koľko ľudí zabili jadrové zbrane? Koľko generácií ste zničili týmito zbraňami?”


Zarif dodal, že to bol Irán, ktorý viedol globálny boj proti zbraniam hromadného ničenia, „a nikdy nebudeme vlastniť jadrové zbrane, je to vecou nášho náboženského presvedčenia“.


Mesiace napätia medzi Washingtonom a Teheránom vyvrcholili minulý týždeň, keď americký prezident Donald Trump nariadil letecké útoky na ciele v Iráne v reakcii na zostrelenie amerického dronu nad Ománskym zálivom. Útoky však boli na poslednú chvíľu zrušené, Trump pohrozil islamskej republike „obliteráciou“ a pokračoval v prerušených politických útokoch s novým kolom ekonomických sankcií.