Talentovaný hacker sa nabúral do systémov NASA. Spôsobil im poriadnu šlamastiku!
26 | 06 | 2019 I Roman Suchý

  Počítač veľký ako kreditná karta spôsobil NASA veľké problémy. V apríli 2018 sa do systémov vesmírnej agentúry nabúral hacker, ktorý pomocou Raspberry Pi ukradol 500MB dát.


Správu o útoku potvrdila kancelária generálneho inšpektora na audite 18. júna, informácie priniesol portál Gizmodo. Útok sa mal odohrať ešte na jar minulého roka, no nepoužil žiadny špičkový počítač, ale obyčajné zariadenie za pár desiatok eur.

Vďaka tomuto zariadeniu sa však dokázal dostať do systémov NASA a odcudziť 23 najdôležitejších súborov, pričom niektoré z nich sa týkali aj misie na Mars a regulácií ITAR (International Traffic Arms Regulation). Podarilo sa mu pripojiť do dvoch z celkových troch hlavných výskumných laboratórií. Šokantné je však, že ku systémom NASA bol pripojený 10 mesiacov a nikto nič netušil.

Toto je čiastka, ktorú si môžu pýtať hackeri na darkwebe za svoje služby
Viete, akú odmenu si pýta hacker, ktorý pôsobí na darkwebe? A čo všetko je za ňu schopný urobiť? Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


ZDNet informoval o tom, že súbory boli vtedy už neaktuálne, nepredstavovalo to teda veľkú hrozbu. Audit vzniesol aj kritiku voči IT pracovníkom, ktorý mali mať na starosti bezpečnosť .

BBC uviedlo, že kontrola odhalila aj niekoľko ďalších neznámych zariadení pripojených do systémov NASA. Páchateľ ostáva neznámy,  pátranie ale pokračuje. NASA už dbá na ochranu svojich súborov omnoho prísnejšie.