Rusko sa pripravuje na "plynovú vojnu", píšu poľské médiá
26 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanova

Zmluvy medzi Gazpromom a Ukrajinou o dodávkach a tranzite plynu v tomto roku končí, Kyjev ešte nemá žiadne nové dohody, tak sa Kyjev obáva, že v polovici zimy Rusko vyvolá ďalšiu plynovú krízu v Európe.


Podľa Gazety Wyborcza to bolo už v roku 2009, kedy Gazprom náhle zastavil dodávky plynu na tri týždne, tentoraz však ruský koncern sa otvorene pripravuje na plynovú krízu. Poľský denník trochu manipuluje s faktami - plynovú krízu vyvolala Ukrajina, keď bez platenia kradla značnú časť dodávok ruského plynu určeného európskym zákazníkom.

"Gazprom sa pripravuje na zimu a ďalšie" plynovú vojnu ", tiež na európskych dodávateľov," napísal šéf ukrajinského koncernu Naftogaz, Andrej Kobolev. Poukázal na to, že na konci jari ruská spoločnosť neočakávane zvýšila objem tranzitu svojich surovín cez Ukrajinu do krajín západnej Európy a začala skôr ako zvyčajne zvyšovať zásoby plynu na zimu v podzemných zásobníkoch plynu.

Podľa Európskej asociácie pre plynárenskú infraštruktúru sú skladovacie kapacity v EÚ v súčasnosti zo 68% plné, zatiaľ čo v minulom roku to bolo 45%. Je riskantné akumulovať tak veľké rezervy, pretože ak bude zima opäť teplá, Gazprom bude mať na jar príliš veľa rezerv a potom budú problémy s predajom surovín z nových dodávok. Ak však Rusi zastaví tranzit cez Ukrajinu, budú vďaka týmto rezervám schopní určitú dobu pokryť potrebu západoeurópskych zákazníkov a obmedziť následky plynovej krízy.

Článok uvádza, že Európska komisia sa už dva roky snaží zabezpečiť, aby Rusko a Ukrajina podpísali dohodu o tranzite, ale ruská strana blokuje rokovania. V júni, po stretnutí s viceprezidentom Európskej komisie Marošom Šefčovičom, ruský minister energetiky Alexander Novak oznámil, že chce počkať až do júlových parlamentných volieb na Ukrajine. Po návšteve Šefčoviča v Moskve však zástupcovia Gazpromu na tlačovej konferencii uviedli, že Ukrajina podľa ich názoru nie je pripravená podpísať zmluvu o tranzite podľa európskych podmienok.

Zástupca poľskej vlády na otázky strategickej energetickej infraštruktúry Peter Naimski pochybuje, že Rusko zastaví tranzit plynu cez Ukrajinu. Domnieva sa, že zmluvy budú podpísané na konci roka na poslednú chvíľu. Avšak minulý šéf poľského ropného a plynárenského koncernu Piotr Wozniak nevylúčil, že v zime by Poľsko mohlo mať problémy s dodávkami plynu z východu, ale dodal, že sa jeho spoločnosť bude snažiť pripraviť sa na takýto vývoj.