Ruské jadrové ľadoborce dobývajú Arktídu (VIDEO)
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Nekonečná krása Arktídy bola zachytená v celej svojej nádhere počas plavby jedného z najväčších ruských ľadoborcov Jamal. Jeho divoká „žraločia čeľusť“ priam rozhrýzla ľadové polia cez ktoré sa Jamal vydal smerom k ľadovým obzorom.


Extrémne podmienky v Arktíde neboli pre jadrový ľadoborec Jamal s výkonom 75 000 koní žiadnou výzvou. Hladko si preplával Severným ľadovým oceánom, pokrytým metrom hrubým ľadom. Surová sila plavidla lámala nekonečné ľadové polia so svojim typickým trupom v tvare 'žraločej čeľuste’. Na záberoch z vtáčej perspektívy sa zdá, akoby išlo o obyčajnú detskú hru.



Zábery z kamerového dronu, ktoré natočila posádka Timelab Pro počas ich týždňovej cesty, zachytili jedinečnú krásu ľadovej oblasti a stretnutie s ďalším ľadoborcom '50 Years of Victory'. Akčné dobrodružstvo na palube „Jamal“ zachytila posádka na plavbe cez Barentsové more až do Karského mora v okolí súostrovia Nová Zem.


„Videli sme polárne medvede a boli sme svedkami, ako loď uviazla na ľade,“ poznamenal Andrej Efimov, člen filmového štábu.