Rozhodol sa Hattas zničiť mestskú tržnicu?
26 | 06 | 2019 I Jana Teleki

Vážené obyvateľky a obyvatelia Nitry. Držíte v rukách noviny, ktoré pre vás vydávame pri príležitosti pol roka od zloženia sľubu nových poslancov mestského zastupiteľstva a vedenia mesta.“


Týmito slovami predstavil Marek Hattas svoj nový marketingový produkt, ktorý použil očividne na svoju vlastnú prezentáciu. Pripravil mu to jeho dvorný marketingový mág Heňo Varga spolu s populárnym novozriadeným odborom na nitrianskom úrade. Už je samozrejmosťou, že tak ako všetky Hattasove nápady, následky bude znášať práve mestská pokladňa. Okrem chvály cudzím perím a skreslených nezmyslov rezonuje informácia súvisiaca s mestskou tržnicou.

Pracujeme na tom, aby sme tržnicu zmenili na nový mestský priestor pre 21. storočie, cez deň trhovisko, večer podujatia, kultúra a miesto stretávania sa,“ informuje vedenie mesta o svojich plánoch v Radničných novinách.

Tržnica


Budova mestskej tržnice v centre Nitry bola postavená podľa projektu J. Lyku v rokoch 1889-1890. Bola niekedy aj sídlom 60. práporu domobrany. Takmer celé dvadsiate storočie boli priestory budovy používané ako vojenské kasárne. Po dokončení novej pošty v roku 1930 upravili priestor za ňou na mestské trhovisko. Postupným dobudovaním zadnej časti priestoru tržnice vznikol nový uzatvorený priestor. Dvojposchodový sklenený pavilón a zastrešenie časti vnútorného nádvoria sú očividne architektonickými improvizáciami bez akéhokoľvek konceptu.

Jana TELEKI: Pán Hattas, rečami o konšpiračných weboch zakrývate neschopnosť odpovedať na otázky
Včera, po zverejnení informáciu, ktoré súvisia s prednostom mestského úradu a zmenou štruktúry riadenia mesta Nitra, sa začali aj poslanci mesta zaujímať o ich pravdivosť. Poslanec Pavol Obertáš vyzval primátora, aby zverejnil svoje stanovisko k... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | Jana TELEKI


Na vnútornom nádvorí historickej budovy poskytuje mestská tržnica v Nitre priestor na predaj rôzneho druhu tovarov, najmä však domácej zeleniny, ovocia, kvetov a produktov domácej výroby. Bývalé priestory historickej budovy mesto postupne prenajalo súkromným podnikateľom za účelom zriadenia rôznych predajní či poskytovania služieb, na čo si Nitrania postupne zvykli. V priestoroch sa nachádzajú aj prevádzky poskytujúce služby - oprava odevov, obuvi, koženej galantérie, kaderníctva, obchody s kancelárskymi potrebami, s domácimi potrebami, čínska reštaurácia a iné.

Interiér aj exteriér tržnice je racionálne uspôsobený na malé, rokmi ustálené prevádzky. Špeciálne stoly slúžia trhovníkom po ukončení predaja na odkladanie bežných pomôcok k predaju a tovaru, a zároveň slúžia ako stánky predajcov, ktoré jednoducho iba uzatvoria pred odchodom z práce. Mnohí predajcovia zainvestovali a vybudovali si tam komfortné stánky.

Nitrianska tržnica je nielen miestom stretávania sa, hlavne teda seniorov, v letných mesiacoch, ale najmä zdrojom obživy desiatok rodín, ktoré ponúkajú svoj dopestovaný produkt, prípadne tam majú umiestnené stánky s iným tovarom.

Nostalgia ťahá Nitranov už celé desaťročia na tento Rinek, ako ho v Nitre volajú, a okrem prvých dvoch zimných mesiacov je tu stále živo. Účelovosť tržnice, a hlavne predajcov na vnútornom nádvorí, je daná - veľmi ťažko by bola schopná dynamickej adaptácie do iného prostredia. Každý kto vie, akým spôsobom funguje tržnica, si uvedomuje, že dennodenné presúvanie predajných stolov a rozkladanie stánkov nie je možné fyzicky zvládnuť.

Svet podľa Kiskovho Hattasa v Nitre: Zvýšil si svoju mzdu o 30% a priviedol zvláštnych ľudí na úrad, kto sú?
Zmeny po nástupe Hattasa Čítať ďalej
18 | 06 | 2019 | Jana TELEKI


Ktorýkoľvek trhovník na otázku, či by bol ochotný pri zmene podmienok zotrvať v priestoroch tržnice, pokrúti hlavou. Priestory v zastavanej časti sú nesporne nevhodné na kultúrne podujatia - väčšina obchodných priestorov nepresahuje viac ako 30 štvorcových metrov, keďže sa jedná o historické ubytovne kasární.

Nádvorie tržnice s predajnými stolíkmi, využívané najmä trhovníkmi s ovocím, zeleninou a prebytkami, nie je vhodné a ani technicky možné presúvať.

Priestory tržnice sú z bezpečnostných dôvodov od 18.00 do 6.00 pre verejnosť zatvorené. V tejto dobe sa uskutočňuje čistenie nádvoria a komunikačných priestorov tržnice. Z prevádzky má mesto nezanedbateľný príjem do mestskej pokladne. Príjem z prenájmu tržnice, po odrátaní všetkých nákladov na jej prevádzku, činí viac ako 420.000 eur.

Aká je ale predstava primátora o adaptovaní kultúrneho priestoru pre 21. storočie? Je to len egoistický výkrik abstraktného myslenia, bez akejkoľvek úcty k tradícii a k fenoménu tohto priestoru?

Opäť sa pripravuje projekt, ktorý barbarsky zlikviduje určitý komunitný život a zároveň časť nitrianskej tradície, len preto, aby niekto mohol predvádzať alternatívne umenie a vyberal na to dotácie a granty?

Čo sa týka kultúry mesta, špecificky kultúrnych centier a kultúrnych domov, tie sú spravidla využívané minimálne, takmer vôbec. Širšie centrum mesta, ktorého súčasťou je pešia zóna, v súčasnosti predstavuje skôr oddychovú zónu s množstvom kaviarní, reštaurácií či terás, ktorá umožňuje ľuďom viac, než sa tam len stretávať. Divadlá, kiná, synagóga, či amfiteáter pod Zoborom poskytujú dostatočné možnosti kultúrneho vyžitia.

Budova tržnice je historickou pamiatkou, čiže z pohľadu pamiatkárov zásahy neprichádzajú do úvahy. Tí si pri tejto myšlienke klepú na čelo. Dokonca ani mestskí poslanci o pripravovanej novinke doposiaľ nepočuli, hoci primátor prezentuje verejnosti tento ďalší nezmysel ako niečo fenomenálne a potrebné, bez čoho dodnes prežili občania len zázrakom.

Takmer progresívny príbeh Hattasa v Nitre: Agresívnu kampaň postavil na programe svojich súperov
Agresívnu kampaň postavil Hattas na osočovaní a klamstvách. Jeho výroky v predvolebnej kampani k problematike mesta, ktoré boli zmesou nezmyslov a nepodložených tvrdení, odzrkadľovali jeho nekompetentnosť. Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Jana TELEKI