PRÁVE TERAZ: Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má novú šéfku. Je ňou chorvátska ministerka zahraničia
26 | 06 | 2019 I TASR

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy zvolilo v stredu za novú generálnu tajomníčku Rady Európy chorvátsku ministerku zahraničných vecí a európskych záležitostí Mariju Pejčinovičovú Buričovú. Informovala o tom agentúra AFP.


Za Pejčinovičovú Buričovú hlasovalo 159 z 268 členov PZ RE. V súboji o post porazila belgického ministra zahraničných vecí Didiera Reyndersa, informovala predsedníčka PZ RE Liliane Mauryová Pasquierová.

Pejčinovičová Buričová sa ujme päťročnej funkcie 1. októbra 2019. Vystrieda Nóra Thorbjörna Jaglanda, ktorý stojí na čele Rady Európy od 1. októbra 2009, pred ním túto funkciu zastával Terry Davis z Británie.

Kandidátov na funkciu generálneho tajomníka RE - Pejčinovičovú Buričovú a Reyndersa - predložil Parlamentnému zhromaždeniu ešte v marci Výbor ministrov Rady Európy, jej politický orgán.

VAROVANIE: SHMÚ vydalo výstrahu pred štvrtkovými horúčavami
Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred vysokými teplotami. Meteorológovia preto vydali na štvrtok výstrahy prvého stupňa, ktoré sa týkajú siedmich krajov Slovenska. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR