Smer tvrdí, že pri voľbe kandidátov na sudcov ÚS "postupoval podľa dohody"
26 | 06 | 2019 I tasr

Voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bola v utorok 25. 6. v zmysle dohody poslaneckého klubu Smer-SD. V stredu to novinárom povedal hovorca strany Ján Mažgút s tým, že dohoda bola voliť piatich kandidátov.


"Tak aj poslanci klubu strany Smer-SD postupovali. Ťažko povedať, kde nastala chyba," skonštatoval s tým, že voľba by sa mala opakovať na septembrovej schôdzi NR SR. Doplnil, že dovtedy bude potrebné situáciu vyriešiť.

Na otázky o prípadnom verejnom hlasovaní odpovedal, že Smer-SD dlhodobo presadzuje tajnú voľbu. "Zatiaľ je to v tomto štádiu, že ostávame pri tajnej voľbe," povedal Mažgút. Zopakoval argument, že sudcovia ÚS nemôžu byť zaujatí v tom zmysle, že vedia ktorý poslanec im dal hlas. Tajnú voľbu označil za výdobytok demokracie.

To, či Smer-SD bude v prípade verejnej voľby opätovne voľbu bojkotovať, nekomentoval. Zopakoval tvrdenia, že chybu urobil exprezident Andrej Kiska, ktorý v minulosti nevymenoval polovicu vtedy vybratých kandidátov.

Dohodu na voľbe piatich kandidátov v utorok po Koaličnej rade potvrdili predseda SNS Andrej Danko, predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák aj podpredseda NR SR Martin Glváč Smer-SD. SNS a Most-Híd v prípade neúspešnej voľby hovorili o možnosti voliť v septembri verejne.

PRÁVE TERAZ: Fico sa mal dostať k informáciám o napojení "slovenskej IT spoločnosti na americkú CIA"
Neúspešný kandidát na post europoslanca a hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút dnes na tlačovom brífingu v Národnej rade musel pred novinármi vysvetľovať, prečo je predseda strany Robert Fico neprítomný. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Zákonodarcom sa v utorkovej 25. 6. opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov podarilo zvoliť opäť len jedného z piatich chýbajúcich kandidátov, a to Editu Pfundtner. Keďže sa nepodarilo zvoliť potrebný počet kandidátov, bude ďalšia voľba, ktorá by sa mala uskutočniť v septembri.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodarilo dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 14 kandidátov, chýbajú ešte štyria. Na ÚS SR je v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že ústavných sudcov vymenuje až z kompletného počtu kandidátov, tak ako to avizovala už predtým.

JE TO TU: Exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 sa ukončia. Nie je to však "exekučná amnestia", o ktorej rozpráva Kollár
Staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 sa ukončia. Vyplýva to zo zákona o ukončení niektorých exekučných konaní z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý v stredu schválil parlament. Stará exekúcia sa podľa zákona zastavuje, ak uplynulo päť rokov... Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR