Novorodenci z Gazy zomreli v nemocnici sami, pretože ich mame odoprel Izrael prístup
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Palestínska matka troch novorodeniat z pásma Gazy uviedla, že Izrael jej odmietol prístup k jej trom chorým novorodencom, pretože jej vypršalo cestovné povolenie. Namiesto toho jej telefonicky oznámili, že dve jej deti zomreli a musela čakať niekoľko mesiacov, kým uvidela svoju jedinú pozostalú dcéru.


Hiba Swailam (24) dostal od Izraela povolenie na odchod z Gazy do Jeruzalema, kde porodila vážne podvýživené deti v pôrodnici Makassed. So svojimi novonarodenými deťmi však nemohla ostať, pretože jej povolenie vypršalo. Izrael ju nekompromisne vrátil domov.


"Protestovala som, že musím ostať, aby som kojila svoje deti, ale oni mi povedali: “Nie”," uviedla Hiba exkluzívne pre telvíziu Russia Today (RT).


Nepomohol mi ani plač, nevedela som prestať plakať. Pre mňa to bolo horzné nedobrovoľne opustiť moje deti. Nevedela som, či prežijú a oni ma poslali domov úplne zničenú.


Hiba nebola so svojimi deťmi, keď dve z nich zomreli v nemocnici. Namiesto toho ju izrelské úrady telefonicky informovali o ich smrti. Preživšie dieťa strávilo niekoľko mesiacov v nemocnici bez svojich rodičov, pokým izraelské úrady vydali rodine nové povolenie, aby si dieťa vyzdvihli.


"Musel som vydržať veľa utrpenia a depresií. Ďakujem Bohu, že prežila spoň moja dcéra," povedal Hibin manžel, Mohammad Swailam.


Ghada Majadleh, ktorá pracuje pre zdravotnícku mimovládnu organizáciu Lekári pre ľudské práva v Izraeli, povedala pre RT, že pre izraelské úrady neexistuje žiadne konkrétne časové obdobie na vydanie povolení pre obyvateľov Gazanov na cestu do Izraela za lekárskymi účelmi. Proces môže v niektorých prípadoch trvať mesiac, ale pokojne aj viac ako rok, povedala.


RT sa obrátila aj na koordinátora aktivít vlády (COGAT), ktorý vybavuje cestovné povolenia pre obyvateľov Gazy, aby sa k prípadu vyjdril a jeho odpoveď zverejní, akonáhle ju obdrží.


https://cdnv.rt.com/files/2019.06/5d106f1dfc7e93342e8b45da.mp4