Most-Híd zvyšuje nezdaniteľnú časť základu dane. Na rade je financovanie samospráv, avizuje poslankyňa
26 | 06 | 2019 I TASR

Príjmy ľudí sa zvyšovali, nezdaniteľná časť základu dane sa však neupravila a bolo potrebné to zmeniť. Na tlačovej konferencii to uviedla poslankyňa za Most-Híd Irén Sárközy. Novelu zákona o dani z príjmov z dielne Mosta-Híd, ktorá rieši zvýšenie nezdaniteľnej časť základu dane, posunulo v stredu plénum do druhého čítania.


 "Porástli príjmy ľuďom, neporástli adekvátne čisté mzdy. Teraz tá úprava je o tom, aby z čistých príjmov tá časť, z ktorej ľudia platia dane, bola nižšia, aby platili nižšie dane," skonštatovala Sárközy s tým, že sa napríklad zvyšovala minimálna mzda, spomenula aj príplatky za soboty, nedele či sviatky.

Druhým problémom je podľa nej to, ako sú financované samosprávy. "Časť príjmov samospráv je práve z týchto daní. Tak ja navrhujem, aby sme nastolili spravodlivosť," podotkla poslankyňa, podľa ktorej je potrebné riešiť aj to, ako financovať samosprávy.

Podľa poslanca Tibora Bastrnáka (Most-Híd), ktorý je ďalším z predkladateľov, je toto opatrenie systémové. Niektoré samosprávy, ktoré sú proti tomuto návrhu, pretože by mali v dôsledku toho menej financií, podľa jeho slov nemajú pravdu. "Tento rok dostali o 235 miliónov eur viac od štátu ako minulý rok a budúci rok, aj keď vstúpi do platnosti tento zákon, aj vtedy ešte stále budú dostávať viac o 90 miliónov eur ako tento rok. Takže nechápem tú hystériu," zdôraznil.

ŠIALENÉ: Kurz bitcoinu prekonal úroveň 12.000 dolárov. Naposledy sa tak stalo v decembri 2017
Najznámejšia digitálna mena bitcoin v stredu ďalej posilňuje. Jej kurz už prekonal úroveň 12.000 USD, prvýkrát za takmer rok a pol. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR


Štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna (Most-Híd) poznamenal, že Slovensko má veľmi vysoké daňové a odvodové zaťaženie pracujúcich, ktoré je treba znížiť. Poslanec Mosta-Híd Peter Antal, ďalší z predkladateľov zákona, tvrdí, že samosprávy, ktoré to budú potrebovať, si vedia rôznymi nástrojmi zvýšiť príjem cez vlastné opatrenia.

Nezdaniteľná časť základu dane by sa mala podľa návrhu zákona, ktorý je momentálne v parlamente druhom čítaní, od budúceho roka zvýšiť z 19,2-násobku na 21-násobok sumy platného životného minima. Navrhované opatrenie je súčasťou koaličného sociálneho balíčka. Poslanci Mosta-Híd však upustili od svojho pôvodne predstaveného zámeru, aby sa nezdaniteľná časť základu dane zvyšovala postupne až na 22,7-násobok od roku 2021. V súčasnom návrhu hovoria o zvýšení len od budúceho roka. Cieľom tohto opatrenia je podľa poslancov zvýšiť životnú úroveň pracujúcich, práve na to má poslúžiť zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane.