Irak nedovolí USA útočiť na Irán zo svojho územia
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Bagdad nedovolí Washingtonu, aby využil svoje vojenské základne v Iraku na útoky proti Iránu, zdôraznil prezident krajiny Barham Salih pre CNN.


"Nechceme, aby naše územie bolo základňou pre akékoľvek nepriateľské aktivity a to proti akémukoľvek z našich susedov, vrátane Iránu," povedal iracký prezident


Vo februári americký prezident uviedol, že v Iraku by malo zostať približne 5 000 vojakov, ktorí by mali pozorne “sledovať” Irán. Trump vtedy potvrdil, že by nevyužil Irak ako “odrazový mostík” na útok proti Iránu. Rastúca americká vendeta proti islamskej republike by však mohla viesť k využitiu všetkých amerických aktivít v regióne, ak by situácia eskalovala do rozsiahlejších konfliktov.


USA boli pripravené zaútočiť na Teherán minulý týždeň potom, čo islamská krajina zostrelila špionážn dron RQ-4 Global Hawk nad jeho teritoriálnymi vodami. Prezident Trump v piatok povedal, že útok zrušil ihneď potom, ako mu bolo oznámené, že jeho následkom zomrie až 150 ľudí.


V utorok sa však Trump vyhrážal islamskej republike úplnou „obliteráciou“ (upchatím), ak zaútočí na „čokoľvek Americké“. Zároveň americký prezident pripustil, že nemá žiadnu stratégiu odchodu USA, ak by sa rozhodol ísť do vojny.


Nebudem potrebovať stratégiu odchodu. Nerobím stratégie odchodu.


Barham Salih pripomenul Washingtonu horkú skúsenosť iračanov po americkej invázii do svojej krajiny, pripomínajúc, že je ľahké začať vojnu rýchlo a bez premýšľania o jej možných dôsledkoch.


Je ľahké začať vojnu, ale veľmi, veľmi ťažké je ukončiť vojnu.