India „objasnila“ USA, že nákup S-400 z Moskvy „nie je možné zastaviť“
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

India plánuje presvedčiť Trumpa, aby jej udelil výnimku z nákupuruských  raketových systémov S-400 z Moskvy.


 "Máme dlhodobý obranný vzťah s Ruskom, ktorý si nemôžeme pokaziť," povedal diplomatický zdroj pre NDTV ešte pred návštevou amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea v New Delhi.


Podľa správy „bude Pompeovi jasné“, že India očakáva výnimku od Washingtonu, čo krajine umožní získať ruské zbrane bez rizika porušenia sankcií od USA.


Obchod v hodnote 5 miliárd dolárov na nákup piatich batérií ruských raketových systémov S-400 Triumf (Triumph) vyzbrojených ruskými raketami bol podpísaný prezidentom Vladimírom Putinom a premiérom Narendrom Modim ešte v októbri 2018.


USA už dlhodobo varujú Indiu pred nákupom ruských zbraní, dokonca naznačovali, že rokovania s Moskvou by mohli ovplyvniť budúce obranné zmluvy s Pentagonom. Minulý týždeň predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí varoval, že nákupom S-400 India riskuje „spustenie“ sankcií podľa zákona USA z roku 2017, známeho ako CAATSA, ktorý obmedzuje obchod s určitými krajinami vrátane Ruska.


India nie je jediným partnerom USA, ktorému sa nepodarilo vyhnúť tlaku Washingtonu za nákup S-400. Jeden z najväčších a najdôležitejších spojencov NATO, Turecko podpísalo podobnú dohodu s Moskvou a očakáva, že prvá dodávka raketových systémov dorazí už v júli tohto roku. Tureckí predstavitelia odmietli všetky varovania zo strany USA, pričom trvali na tom, že Ankara môže slobodne rozhodnúť o tom z ktorých štátov budú nakupovať zbrane.


Spojené štáty uvalili na Moskvu v roku 2014 sankcie po znovuzjednotení Krymu s Ruskom. Sankcie sa odvtedy niekoľkokrát rozšírili.