HORÚČAVY: Utorok bol tropickým dňom, dnes má byť ešte teplejšie. SHMÚ vydal výstrahy 1. a 2. stupňa
26 | 06 | 2019 I TASR

Utorok (25.6.) bol na väčšine staníc v polohách do 700 metrov nad morom tropickým dňom, čiže dňom s maximálnou teplotou vzduchu minimálne 30 stupňov Celzia. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Ten zároveň upozorňuje, že horúco má byť aj v stredu. Pred vysokými teplotami preto vydal výstrahy 1. a 2. stupňa.


Najvyššiu teplotu meteorológovia v utorok zaznamenali na stanici Slovenská Kajňa (okres Vranov nad Topľou), kde bolo 33,7 stupňa Celzia. Na viac než 33 stupňov Celzia teplota vystúpila napríklad aj v staniciach Koškovce (okres Humenné), Leles (okres Trebišov), Turany nad Ondavou (okres Stropkov), Kráľová pri Senci (okres Senec) a Holíč (okres Skalica).

ZBYTOČNÁ SMRŤ: V krajských mestách pre znečistené ovzdušie každoročne zomrú tisícky ľudí, vravia experti zo SHMÚ
Znečistené ovzdušie si v slovenských krajských mestách každoročne vyžiada viac než 4000 predčasných úmrtí. Tvrdia to experti z Centra pre trvalo-udržateľné alternatívy, ktorí analyzovali údaje Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


Podľa meteorológov je zaujímavé, že podobne vysoké hodnoty vzduchu zaznamenali na severe aj na juhu. "Dokonca v niektorých prípadoch bolo na juhu chladnejšie," konštatujú. V Žiline bolo napríklad 32,5 stupňa, kým v Rimavskej Sobote len 30,9. Možných príčin tohto javu je podľa SHMÚ viacero, konkrétnu neuvádza.

V stredu platia výstrahy druhého stupňa pre južné okresy Bratislavského, Banskobystrického, Nitrianskeho, Košického a Trnavského kraja. Podľa meteorológov tam treba počítať s teplotou 35 stupňov Celzia. Pre Prešovský, Trenčiansky a Žilinský kraj platia výstrahy prvého stupňa, čo znamená, že tam teplota môže dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

Na stropkovský obchvat si ešte počkáme. Začiatok výstavby sa plánuje na rok 2023
S výstavbou obchvatu mesta Stropkov by sa malo začať v roku 2022 až 2023. Slovenská správa ciest (SSC) predpokladá vyhlásenie verejnej súťaže v roku 2021. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR