Grafický vizuál liberálov už "putuje" internetom. SaS ním reaguje na verdikt súdu o Rybaničovi
26 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová / TASR

SaS toleruje utorkové rozhodnutie súdu v kauze Filipa Rybaniča, asistenta poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára SaS. Jeho konanie však naďalej považuje ako konanie vo verejnom záujme. Za plus berie tiež to, že súd označil postup polície v prvý deň Rybaničovho zaistenia za nezákonný. Informoval o tom hovorca strany Róbert Buček.


"Na Slovensku je to síce tak, no rozhodne to tak nechať nemienime. Ďakujeme Filipovi za odvahu. Ako chcú kompetentní trestať korupciu, keď evidentne nemajú ani štipku záujmu na jej odhaľovaní?," uvádza v reakcii na utorkový verdikt súdu Filipovi Rybaničovi strana SaS na sociálnej sieti.

Do liberálneho statusu taktiež patrí aj, grafický viziuál s fotografiou asistenta poslanca Jozefa Rajtára a textom, ktorý varuje pred "slovenskou realitou" v súvislosti s korupčným správaním.



"Súd nechcel vytvoriť precedens, aby sa zverejňovali bankové prevody, ale implicitne uznal špeciálnu situáciu a zmiernil Filipovi Rybaničovi trest," myslí si Rajtár.

Súd však podľa jeho slov nezobral do úvahy, že hlavnou prioritou zamestnanca banky je zaoberať sa podozreniami z prania špinavých peňazí a financovania terorizmu. Krajský súd v Bratislave odsúdil v utorok Rybaniča na trojročný trest s jednoročným odkladom a skúšobnou lehotou. Zmiernil tak rozsudok Okresného súdu Bratislava V, ktorý Rybaničovi vymeral tri roky s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou.

Okresný súd už skôr rozhodol, že Rybanič sa má bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi ospravedlniť, rozsudok krajského súdu už o tom nehovorí.

Rajtár zničil Rybaničovi profesionálny aj osobný život, píše Smer na Facebooku
V prípade porušenia bankového tajomstva nebol odsúdený skutočný vinník, tým je poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár, ktorý svojho asistenta Filipa Rybaniča použil ako rohožku. Uviedol to vládny Smer-SD na sociálnej sieti v reakcii na utorkové... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | TASR, Roman Suchý


Rybanič mal podľa medializovaných informácií ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách. Ukázalo sa napríklad, že Kaliňákovi prišli na účet od spoločnosti B.A. Haus tri platby vo výške 140.000, 50.000 a 70.000 eur. Táto spoločnosť patrila predtým podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi, nedávno odsúdenému za krátenie dane.

Podobné aktivity vyvíjal asistent smerom k bankovým účtom exministra financií Jána Počiatka, právoplatne odsúdeného a najnovšie obvineného podnikateľa Ladislava Bašternáka a napokon aj v kauze televíznych zmeniek obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera. Počiatkov účet bol zo strany Rybaniča prezeraný z rovnakého účtu za použitia rovnakého prihlasovacieho hesla ako Kaliňákov.